Denník N

Týždeň v Glasgowe: Greta zaspievala politikom škaredú pesničku, DiCaprio ušiel s ochrankou a ženy kráčali temným parkom

Klimatická konferencia COP26 v škótskom Glasgowe. Foto N - Tomáš Grečko
Klimatická konferencia COP26 v škótskom Glasgowe. Foto N – Tomáš Grečko

Denník E bol na klimatickej konferencii COP26 počas úvodných dní, keď sa tam zišla aj viac ako stovka svetových lídrov. Okrem toho, že sa začalo vyjasňovať, kto je s kým spojenec a medzi kým sú rozpory, ukázalo sa aj veľa problémov s organizáciou a došlo na niekoľko poľutovaniahodných aj vtipných momentov. 

Najskôr jeden poznatok z Glasgowa, ktorý sa netýka klimatickej zmeny, ale toho, ako sa dá relatívne normálne fungovať aj na vrchole tretej vlny pandémie.

Po príchode do Británie si musel reportér Denníka E urobiť PCR samotest a každý deň ráno pred vstupom do kongresového centra aj antigénový samotest. Sú zadarmo, ľudia si ich objednávajú cez web a vyzdvihnú v lekárni. Človek sa môže doma pokojne testovať každý deň.

Celá operácia trvá asi 5 minút. V prípade antigénového samotestu má človek výsledok o polhodinu, cez web ho zaregistruje za minútu. PCR test sa posiela prioritnou poštou – stačí hodiť balík do pouličného boxu, ktoré sú v Británii na každom rohu. Správa o výsledku prišla na druhý deň.

Samotestovacie sady na covid-19 od britskej Národnej zdravotnej služby NHS. Koláž a foto N – Tomáš Grečko

Takto zvládnuté samotestovanie obyvateľstva umožňuje Britom nielen žiť takmer bez obmedzení, ale aj organizovať megakonferenciu, na ktorú prišlo podľa posledných správ takmer 30-tisíc delegátov, aktivistov a novinárov. Za to patrí Britom uznanie.

Pochybnosti však vzbudzuje samotná klimatická konferencia COP26. Prečo?

Hlavným dôvodom je priepasť medzi očakávaniami a výsledkami. Pred šiestimi rokmi v Paríži sa štáty dohodli na limite 1,5 stupňa Celzia – čiže o koľko by sa zemská atmosféra nemala ohriať v porovnaní s predindustriálnou érou.

Stretnutie vtedy dávalo zmysel, pretože vyslalo silný signál, že krajiny sú pripravené postupovať spoločne. Teraz však zrejme nič podobné, aj pre neúčasť ruského prezidenta Vladimíra Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, neuvidíme. V Paríži pritom nechýbali.

Keď sa k tomu priráta uhlíková stopa ľudí na konferencii, chaos a obmedzenia, ktoré musia trpieť Glasgowčania dva týždne, je na mieste pýtať sa, či výsledok bude stáť za to.

Mediálne centrum na COP26

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Boris Johnson najskôr vyzval k skutkom a potom nasadol do súkromného tryskáča

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie