Denník N

O hodinu denne menej alebo voľno v piatok poobede. Island testuje kratší pracovný týždeň

Ilustračné foto - Unsplash/Samantha Gades
Ilustračné foto – Unsplash/Samantha Gades

Píšu Virginia Lauová a Ragnhildur Sigurdardottirová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Aj keď pandémia donútila mnohé spoločnosti prehodnotiť formu práce a prísť s iným konceptom pracovného prostredia, na Islande už predtým spustili dva experimenty, do ktorých bolo zapojených 2500 zamestnancov. To predstavuje približne percento celkovej pracovnej sily na ostrove.

Experiment bol nadmieru úspešný – zamestnanci síce pracovali menej hodín za rovnaký plat, ale udržali si rovnakú produktivitu a zároveň sa cítili spokojnejšie.

Islandský experiment je len jedným z mnohých väčších projektov v tejto oblasti. Čo sa teda zamestnanci naučili a čo by odkázali zvyšku sveta?

Agentúra Bloomberg sa zhovárala so štyrmi zamestnancami, ktorí opísali, aké problémy na nich číhali pri zmene pracovného rozvrhu.

Všetci sa zhodli, že zamestnávatelia im vyšli v ústrety a sprostredkovali im kurzy časového manažmentu, aby ich naučili, ako zredukovať pracovný čas a udržať si rovnakú mieru produktivity.

Tieto experimenty zafungovali aj vďaka tomu, že zamestnanci i zamestnávatelia boli flexibilní, chceli si experiment vyskúšať a neváhali podstúpiť zmeny, keď niečo nefungovalo.

Napríklad keď zamestnávatelia svojim zamestnancom pár hodín vrátili, lebo im

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie