Denník N

Za oficiálnu poľskú delegáciu na klimatickom samite sa hanbia, vytvorili alternatívnu. Politikom hovoria, aby konečne počúvali vedcov

Konferencie COP zvyknú sprevádzať protesty. Tie v Egypte budú zrejme, aj vďaka odľahlejšej polohe, menšie než po minulé roky. Foto - Greenpeace PL
Konferencie COP zvyknú sprevádzať protesty. Tie v Egypte budú zrejme, aj vďaka odľahlejšej polohe, menšie než po minulé roky. Foto – Greenpeace PL

„Ako si dospelý muž, politik, ktorý práve hovorí o svojom programe, dovoľuje požadovať od šestnásťročného dievčaťa, nech mu ukáže plán? Ona má byť v škole, učiť sa nové veci,“ hovorí poľská klimatická aktivistka Natalia Bojarowská z organizácie Greenpeace o tom, akým spôsobom sa s nimi rozprávajú poľskí politici o zastavení ťažby uhlia.

Denník E sa s členkou poľskej „alternatívnej delegácie“ rozprával v prvý deň samitu lídrov v škótskom Glasgowe, tesne po jeho začiatku (v pondelok 1. novembra).

Bolo to predtým, než s príhovorom vystúpil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ten neskôr naznačil, že EÚ jeho krajinu vydiera. Poľsko je totiž jediný štát, ktorý sa doteraz neprihlásil k európskemu cieľu dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Únia preto hrozí, že mu nedá miliardy eur na zelenú transformáciu priemyslu.

V strede týždňa sa však objavila informácia, že krajina by sa mohla pripojiť aspoň k záväzku ukončiť spaľovanie uhlia do roku 2040. Neskôr tento termín Poliaci upresnili – na rok 2049.

Natalia Bojarowská v rozhovore hovorí:

  • aká je taktika alternatívnej poľskej delegácie v Glasgowe;
  • čo si podľa nich väčšina Poliakov myslí o uhlí a klimatickej kríze;
  • prečo klimatickí aktivisti tak často kritizujú politikov a podnikateľov, ale nemajú konkrétne riešenia;
  • čo zapríčinilo situáciu okolo poľskej uhoľnej bane Turów, ktorú Poliaci odmietajú zavrieť napriek sťažnostiam Českej republiky a Európskej komisie;
  • ako poľské médiá vytvárajú o klimatických aktivistoch obraz, že ich platí Putin.
Natalia Bojarowská z poľského Greenpeaceu. Foto N – Tomáš Grečko

Prečo ste tu?

Pretože ma moja vláda donútila. Som členka Alternatívnej delegácie Poľska – tak sa nazývame.

Váš názov je Alternatívna delegácia Poľska?

Áno, je nás trinásť a sme mladí aktivisti z Poľska. Pracujeme pre mimovládne organizácie, ja zastupujem Greenpeace, moji kolegovia sú aj z iných mimovládok, no pracujeme spoločne.

Kým my sa vieme spojiť, naši lídri nie. Nie sú schopní ukázať ani trochu ambície, oberajú nás o budúcnosť. Takto sa cítime. Nedokážeme len sedieť a pozerať sa na nich. Preto sme sa rozhodli sem prísť a zastupovať našu spoločnosť a krajinu, pretože vláda to tu za nás nerobí.

Namiesto toho sú tu, aby reprezentovali menšinu, ktorú tvorí uhoľná loby. Väčšina ľudí v Poľsku si želá, aby sa spaľovanie uhlia skončilo do roku 2030. Niektoré prieskumy verejnej mienky hovoria, že si to želá až 75 percent Poliakov. No naša vláda nie je schopná sľúbiť rok 2030 ani 2040, nič. Nemáme nič.

Pri pohľade zvonka to však nevyzerá vôbec tak jednoznačne. Zoberme si kauzu uhoľnej bane Turów, kde si skončenie ťažby neželajú miestni Poliaci.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie