Denník N

Svoje roboty dodali košickí technológovia pre CERN i jadrové elektrárne. Teraz ich pred krachom zachráni iba nový investor

ZTS VVÚ. Archívne foto - TASR
ZTS VVÚ. Archívne foto – TASR
  • Košická vývojársko-konštruktérska firma ZTS Výskumno-vývojový ústav dlho patrila medzi top podniky domáceho strojárskeho vývoja. Svoje roboty odolné voči rádioaktívnemu žiareniu dodala jadrovým elektrárňam aj do špičkového švajčiarskeho strediska pre jadrový výskum CERN. 
  • Teraz je ale firma v existenčných problémoch. Iba na daniach a odvodoch dlhuje vyše 460-tisíc eur a pre nezaplatené mzdy jej zostalo len posledných 30 zamestnancov.
  • Vedenie unikátneho podniku vidí záchranu už len v nájdení nového strategického investora zo zahraničia.
  • Do problémov sa podnik dostal aj v dôsledku nezaplatených dodávok technológií pre štátny podnik na nakladanie s jadrovým odpadom Javys.

Košická vývojársko-konštruktérska firma ZTS Výskumno-vývojový ústav vznikla na základoch tamojšieho bývalého socialistického strojárskeho výskumáku, no nestratila sa ani v súčasnej dobe voľného trhu. Podnik sprivatizovaný viacerými domácimi konštruktérmi sa pustil do vývoja špeciálnych robotov odolných voči rádioaktívnemu žiareniu, ktoré dodal jadrovým elektrárňam aj do špičkového švajčiarskeho strediska pre jadrový výskum CERN.

Jedinečné systémy dodáva aj pre automobilový priemysel či ženijné vozidlá. Medzi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie