Denník N

Nezmyselné výmeny ešpézetiek prežijú ďalší rok. Koalícia zmenila už schválený zákon SaS

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Pri sťahovaní do iného okresu alebo pri kúpe jazdeného auta budete musieť ešte aj celý budúci rok meniť ešpézetku.
  • Iba nedávno pritom schválili zákon, ktorý túto povinnosť od marca 2022 zrušil. 
  • Zákon napokon nenápadne zmenili, lebo vraj nestíhajú upraviť informačné systémy a hrozilo by, že budú posielať pokuty nesprávnym ľuďom.

Nezmyselné výmeny evidenčných tabuliek, hovorovo ešpézetiek, sa mali zrušiť na konci februára 2022. Parlament na čele s poslancami SaS schválil zákon, na základe ktorého sa tieto tabuľky mali presúvať z auta na auto a z jedného majiteľa na druhého. Bola to veľmi dobrá správa, ktorá si aj v médiách užila veľkú slávu.

Tá istá koalícia však nenápadne odložila účinnosť tohto zákona až na január 2023. Udialo sa tak na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Sme rodina Miloša Svrčeka k úplne inému zákonu. Svrček tým splnil úlohu, ktorú dostal od ministerstva dopravy pod vedením Andreja Doležala (takisto Sme rodina). Ministerstvo tvrdí, že by do marca 2022 nestihlo zmeniť informačné systémy.

Len žiadne zmeny

Je to ďalší prípad, ktorý ukazuje, aká strnulá a neschopná je slovenská štátna správa a aké veľké spoločenské škody to spôsobuje. V utorok ráno sme vydali text o tom, že štát nestíha vybrať nového dodávateľa evidenčných tabuliek. Výsledkom je, že ich nakupuje za premrštené ceny od toho istého dodávateľa už vyše 20 rokov.

Pritom už od roku 2014 vládni politici vedeli, že zmluva s týmto dodávateľom sa končí v roku 2019 a bude treba vybrať nového.

Teraz napíšeme o súvisiacom prípade, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Doležal

Diaľnice a cesty

Doprava

SaS

Ekonomika

Teraz najčítanejšie