Denník N

Spisovateľ Bregman o sklamaní z ľavice: Na technológiách nedokážu nájsť nič pozitívne, a tak je z toho len Squid Game

Rutger Bregman. Foto – Maartje ter Horst
Rutger Bregman. Foto – Maartje ter Horst

„Bol som na konferenciách v Davose, stretol som sa so svetovými lídrami a snažil som sa zistiť, či naozaj existujú superbohatí ľudia, ktorí chcú ovládnuť svet. Pravda je oveľa znepokojujúcejšia. Nie je žiadna konšpirácia. Títo ľudia nemajú poňatia o tom, čo robia,“ hovorí holandský historik a spisovateľ Rutger Bregman, autor bestselleru Ľudskosť.

V knižnej edícii Denníka N mu práve vychádza ďalšia kniha v slovenskom preklade Utópia pre realistov: Ako vytvoriť ideálny svet. Navrhuje v nej tri provokatívne spoločensko-ekonomické zmeny: rozdávať ľuďom základný nepodmienený príjem, zvýšiť dane a zrušiť hranice.

„V knihe Utópia pre realistov sa snažím otvoriť ľuďom mysle a donútiť ich, aby sa oslobodili od toho, čo je teraz. Možno o niekoľko storočí neskôr sa historici obzrú naspäť a budú si hovoriť – tie hranice, to bol jeden barbarský nápad,“ argumentuje Bregman.

V rozhovore s ním sa dočítate:

  • ktoré krajiny sú podľa neho najutopistickejšie,
  • ako by bezpodmienečné rozdávanie základného príjmu dalo povolaniam ako lekár či učiteľ vážnosť, ktorú si zaslúžia,
  • aký je rozdiel medzi jeho utopistickými víziami a tým, čo ponúkajú radikálne a konšpiračné hnutia,
  • čo hovorí na kritiku, že jeho myšlienky sú marxistické,
  • aj čo si myslí o seriáli Squid Game.

Svetové správy sa posledné dva týždne točili okolo globálneho otepľovania a konferencie v Glasgowe. Čo si myslíte o vízii, ktorú ľuďom počas nej ukazovali svetoví lídri?

To, čomu čelíme, je v histórii ľudstva bezprecedentné. Naša spoločnosť a ekonomika nikdy doteraz nemuseli podstúpiť takú zmenu, akou prechádzame my teraz. Nikdy sme sa do niečoho podobného ani len nepustili. Ak sa pozriete na to, čím je dnes poháňaná ekonomika, sú to skoro výlučne fosílne palivá, a to musíme úplne zmeniť.

Áno, podaril sa nám síce obrovský pokrok vo využívaní slnečnej a veternej energie, ale stále sa bavíme iba o percentách z celkovej výroby energie.

Veda hovorí jasne – do roku 2030 a 2050 musíme drasticky znížiť produkciu emisií skleníkových plynov. Myslím, že politici a ľudia si až teraz začínajú naplno uvedomovať, čo to vlastne znamená. Že klíma bude dominovať všetkému, čo nasledujúcich niekoľko desaťročí ako ľudstvo urobíme, či sa nám to páči alebo nie.

Aby sa nám transformácia podarila, budeme musieť priniesť veľa obetí. Ak sa nám to nepodarí – nuž, už teraz vidíme, čo sa deje. A to sa planéta oteplila ešte „len“ o jeden stupeň Celzia. Ale svet je na ceste k otepleniu o tri stupne Celzia alebo aj viac.

Veľa ľudí si v duchu hovorí, že ich sa to netýka, lebo oni už vtedy nebudú žiť.

Koniec tohto storočia sa nám môže zdať ako veľmi vzdialený. Mne sa ale prednedávnom narodila dcéra a tá si to zažije.

Od politikov a svetových lídrov v tejto veci veľa nečakám, pretože keď sa pozriem do histórie, zmena sa nikdy nezačína u nich. Zmena vždy prichádza z periférie, od ľudí, ktorí pôsobia nerozumne a nerealisticky. Potom však ich myšlienky začínajú prenikať bližšie k centru.

Čo sa týka klimatickej zmeny, sú tu nejaké náznaky, ktoré nám dávajú nádej na optimizmus. Napríklad, keď sa pozriete na amerického prezidenta Joea Bidena, zjavne ju berie oveľa vážnejšie než jeho predchodca.

Poďme k vašej knihe. Ktorá krajina je podľa vás najutopistickejšia?

Najskôr mi napadajú tie, ktoré sa asi dajú čakať – škandinávske krajiny. Štát je v nich pomerne silný, no na strane druhej sú tamojší obyvatelia silno individualistickí. Majú napríklad obrovskú slobodu v tom, ako chcú prežiť svoj život. Paradoxne, tieto dve veci sa veľakrát vnímajú ako nezlučiteľné – silný štát a zároveň individualizmus –, ale v skutočnosti to ide krásne dohromady. Ak zabezpečíte ľuďom ich potreby, znamená to pre nich obrovskú zmenu v živote.

Ale ak sa pozriem na asi najradikálnejšiu myšlienku v mojej knihe, teda otvorenie hraníc, myslím, že neexistuje ani jedna krajina, ktorá by sa takejto utópii približovala.

Myslíte, že sa toho vo svojom živote ešte dočkáte?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Klimatická kríza

Knihy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie