Denník N

Chcem hypotéku: Sprísňujú banky vinou pandémie pravidlá pre hypotéky? Aký úrok môžem získať?

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Štyria špecialisti na hypotéky vysvetľujú, aké sú v bankách momentálne pravidlá pre hypotéky a či niektoré z nich pre zhoršujúcu sa situáciu s covidom sprísnili podmienky. Okrem toho hovoria, aké sú teraz úroky na hypotéky, či má šancu získať úver aj niekto, kto pracuje kratšie ako 6 mesiacov a ako môže úver ovplyvniť kvalita zamestnávateľa.

1. Sprísnili banky pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu niektoré podmienky pri žiadosti o hypotéku, resp. avizujú, že tak urobia? Obmedzili prípadne maximálnu výšku úveru alebo je naďalej možné bežne získať 80 % hypotéku a niekedy aj vyššiu?

2. Aký úrok na hypotéku môže žiadateľ v súčasnosti získať? Pri akých fixáciách sú najlepšie sadzby? O aké fixácie je najväčší záujem?

3. Banky pri žiadosti o hypotéku akceptujú príjem zo zamestnania. Aký ďalší príjem pravdepodobne uznajú? Majú aj naďalej problém ľudia, ktorí majú príjmy zo zahraničia? Uzná banka aj úspory v podielovom fonde či inú investíciu?

4. Má šancu získať hypotéku aj niekto, kto je vo firme zamestnaný menej ako 6 mesiacov? Ako dlho treba mať aktívnu živnosť a ako je to pri jednoosobových eseročkách?

5. Posudzujú banky aj kvalitu zamestnávateľa? Čo zisťujú? Môžu v nejakom prípade zamietnuť hypotéku, lebo sa im zamestnávateľ nepozdáva?

Odpovedali:

  • Slavomír Molnár, hypotekárny a poistný špecialista, Prosight Slovensko;
  • Matej Dobiš, analytik, Finančný kompas;
  • Eva Šablová, riaditeľka pre úvery, FinGO.sk;
  • Bruno Gábel, hypotekárny špecialista, ProHypo.

Tu sú odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie