Denník N

O nových opatreniach sa opäť dozvedáme z Facebooku ako za Matoviča, kritizuje zástupca zamestnávateľov

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Zamestnávatelia zostali zaskočení najnovšími vládnymi návrhmi o podmienkach na vstup zamestnancov na pracovisko.
  • Zmeny ešte musí schváliť parlament. Následne vláda rozhodne, v ktorých regiónoch by bol na vstup do zamestnania potrebný covid pas a to všetko by ešte potom mala spresniť vyhláška od hygienikov.
  • Firmy sa boja najmä troch vecí: či budú dostatočné kapacity na testovanie zamestnancov, ktorí nie sú zaočkovaní ani neprekonali covid; či budú zamestnanci ochotní dať sa testovať, a najmä – kto tie testy zaplatí, vysvetľuje v rozhovore Rastislav Machunka z asociácie zamestnávateľských zväzov.

Čo sa podľa vašej interpretácie zmení pre firmy a ich zamestnancov po zmenách protipandemických opatrení, ktoré schválila vláda?

Vyplývajú z toho dve možnosti. Prvá je, že zamestnávatelia budú musieť vyžadovať covid pasy od zamestnancov, pokiaľ im to uložia hygienické opatrenia. Ak zamestnanec takéto doklady odmietne predložiť alebo ich nemá, lebo nie je očkovaný ani neprekonal covid, môže ho dať zamestnávateľ na vlastné náklady bezplatne otestovať. Ak zamestnanec odmietne aj toto, tak potom nemôže nastúpiť do práce a bude sa to chápať ako prekážka na jeho strane. Zostal by teda bez mzdy a musel by si sám za to obdobie platiť aj zdravotné odvody.

Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov. Foto – Tasr

Ak sa navrhovaná legislatíva už nijako nezmení, môže firma nechať testovanie prípadne aj na zamestnanca? A čo ak si ten testy nezabezpečí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie