Denník N

Senior vývojár z Accenture: Slovenskí programátori sa u nás dostanú k najnovším technológiám

Vladimír Hlaváček, Senior Technology Architekt, Accenture
Vladimír Hlaváček, Senior Technology Architekt, Accenture

Začínal ako vývojár, ktorý sa postupne stal zodpovedným za architektúru celého technologického riešenia. Vladimír Hlaváček, Senior Technology Architekt, sa primárne venuje škálovateľným aplikáciám. V rozhovore približuje, ako rýchlo sa architekti a vývojári v globálnej firme Accenture dostávajú k projektom postaveným na najmodernejších technológiách a ako možno aj na Slovensku pracovať na top zadaniach.

Accenture prešlo za posledných 10 rokov výrazným posunom. Čo sa najviac zmenilo v technológiách, ktoré používate pri vývoji riešení?

Okrem toho, že sme sa výrazne rozrástli, rozšírili sme predovšetkým pokrytie technológií, ktorým sa venujeme. Kedysi sme sa v našom slovenskom technologickom centre zameriavali napríklad na .NET, Javu alebo SAP, dnes sa k tomu pridali technológie ako cloud, umelá inteligencia, vizuálna analytika, blockchain, biometria, rozšírená realita, či dátové inžinierstvo a dokonca začíname pracovať aj na projektoch, kde využívame quantum computing. Samozrejme, aj v minulosti sa k nám dostávali v tom čase aktuálne technológie, avšak na kompletnej architektúre riešenia sme sa nepodieľali v takej miere, ako dnes.

Z globálneho pohľadu prišla najviditeľnejšia zmena po prepuknutí pandémie COVID-19 – za klientami cestujeme len vo výnimočných prípadoch a pracujeme prevažne z domu.

Ovplyvnila pandémia dopyt po nových technológiách a riešeniach u Vašich klientov?

 Medzi moje srdcové projekty patria tie, ktoré kombinujú technológie so zaujímavým využitím v praxi. Z tohto súdka sme po vypuknutí pandémie navrhovali pre jednu finančnú inštitúciu riešenie poskytovania úverov pre firmy zasiahnuté koronakrízou. Za zmienku stojí tiež rýchlosť, s akou sme dokázali riešenie dodať, keď sme približne za dva týždne išli z nuly na produkciu. Aplikáciu sme potom ďalej rozvíjali a prispôsobovali podľa požiadaviek zákazníka a jeho klientov, s aktualizáciou produkcie každé dva týždne. Vďaka tomu malo riešenie veľký vplyv na klientov zákazníka a ich úspešné zvládnutie pandémie.

V takomto type projektu je jasne viditeľný aj spoločenský rozmer. Pracovali ste na podobných zadaniach aj pred pandémiou?

Ako ďalší príklad by som uviedol riešenie pomocou ktorého je možné kontrolovať elektrické vedenia nachádzajúce sa v blízkosti lesov. Zapojením umelej inteligencie, strojového učenia a fotodokumentácie z dronov sa nám podarilo vytvoriť unikátnu spoluprácu ľudí a strojov pre prioritizáciu rizík vzniku požiarov v blízkosti elektrických vedení. Detegované riziká sú validované ľuďmi, čím sa zlepšuje kvalita kontroly. Tím mojich kolegov navrhol kompletnú technologickú architektúru, vybral tie správne technológie a vyvinul platformu, ktorá umožňuje spracovávať obrazové informácie v škále miliónov obrázkov. Celé riešenie používa najmodernejšie DevOps technológie a beží na serverless službách AWS cloudu.

Vladimír Hlaváček, Senior Technology Architekt, Accenture

Spomenuli ste, že pri tomto riešení sa spoliehate na cloud. Je to skutočne taký obrovský technologický míľnik?

Príchod cloudu v podobe, v akej ho v súčasnosti využívame, považujem za jeden z najväčších míľnikov uplynulých dvoch desaťročí. Fakt, že nemusíte čakať na hardvér, ktorý je následne nutné inštalovať, radikálne zmenil a stále ovplyvňuje chod biznisu. Európske firmy naštartovali podľa našich zistení masívny presun do cloudu, ktorý dokonca minulý rok prekonal severoamerický trh. Avšak cloud vnímajú predovšetkým ako dátové centrum, ktoré znižuje náklady. Na porovnanie americké a čínske spoločnosti plánujú v nasledujúcich troch rokoch zdvojnásobiť svoje investície do cloudu s jasným cieľom posilniť rast svojho biznisu. Náš výskum ukázal, že firmy, ktoré cloud využívajú ako strategický nástroj šetria až trikrát viac nákladov a navyše znižujú svoju uhlíkovú stopu.

V súvislosti s cloudom sa často spomína umelá inteligencia. Do akej miery ju využívate pri vývoji?

Umelá inteligencia dodala existujúcim možnostiam v rámci softvéru nový rozmer. Architekti a vývojári majú nové eso v rukáve v podobe lepšej analýzy dát, ktorá zabezpečuje zmysluplnejšie riešenia pre klientov. Dôležité je v tomto kontexte spomenúť agilný vývoj, ktorý umožňuje dodať základný produkt v priebehu niekoľkých týždňov. V druhom kroku produkt v aktívnej spolupráci s klientom po častiach prispôsobujeme konkrétnym predstavám. Tým, že zadávateľ môže priamo zasahovať do vývoja softvéru získa na konci dňa produkt, ktorý mu viac sedí.

Aký dopad má takýto typ spolupráce na tím vývojárov? Je väčšia výzva úzko spolupracovať s klientom?

Pred agilným vývojom sme mali projekty, ktoré boli plánované na niekoľko rokov dopredu.

Dnes pracujeme tak, že naprogramujeme prvý prototyp, dodáme ho do produkcie, aby fungoval, zbieral dáta a monitoroval prevádzku. Najväčším benefitom je to, že klient vie prioritizovať procesy na ďalšie týždne a postupne získava produkt, ktorý mu vyhovuje po každej stránke. Ide o zaujímavú výzvu pre celý tím – dostanete požiadavky a v priebehu týždňov potrebujete dodať funkčný návrh. Vývojár pri takomto type projektu pokrýva viacero oblastí, musí sa aktívne zapájať do celého procesu, klásť otázky, pretože na pomyselnom vrchole už nie je architekt, ktorý celý projekt rozanalyzuje. Po takomto „šprinte“ si všetci povieme, že to malo oveľa väčší zmysel ako zapracovávať opravy na poslednú chvíľu. Nazval by som to ako udržateľnejší vývoj softvéru.

Pracujete primárne na medzinárodných projektoch alebo sa zameriavate viac na slovenský trh?

Na Slovensku máme rôznorodé projekty s presahom na globálny trh. Inými slovami, kolegovia zo všetkých kútov Slovenska participujú na zadaniach pre veľkých medzinárodných klientov. V zahraničí máme v rámci našej siete veľa odborníkov, od ktorých sa môžeme učiť. Sám som mal možnosť to zažiť na pracovnom pobyte v Írsku, kde som strávil pol roka vo vývojovom centre zameranom na technologické inovácie.

Existujú technológie, ktoré Accenture nasadilo ako „early adopter“?

Na mojom aktuálnom projekte skúmame využitie kvantových výpočtov na analýzu rizík. Je to technológia, ktorá je ešte „v plienkach“, preto si myslím, že s podobným typom projektu sa na Slovensku nestretnete. Taktiež máme na Slovensku špičkový tím, ktorý sa venuje technológii blockchain a jej využitiu v biznise. Na zaujímavých a inovatívnych riešeniach pracoval aj náš tím, ktorý sa špecializuje na vizuálnu analytiku. Aj v týchto prípadoch ide o technológie a projekty, ktoré na Slovensku nie sú bežné.

Chceš aj ty pracovať na svetových projektoch a s najnovšími technológiami? Klikni na bit.ly/svetoviludia a zisti viac

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie