Denník N

Ceny potravín odsledujú monitorovacie hliadky, nebudú v nich len dôchodcovia

Od januára bude na etikete pri chlebe viac údajov. Foto – TASR
Od januára bude na etikete pri chlebe viac údajov. Foto – TASR

Do konca roka by mohli aktivisti zapisovať ceny potravín v predajniach, od januára už budú sledovať duálne zobrazovanie cien po znížení DPH.

Už o štyri týždne by ste pri nákupe v obchode nemuseli stretávať len ľudí, ktorí hľadajú na pultoch obľúbené potraviny, ale aj dvojčlenné skupinky zapisujúce do formulárov ceny. Tieto tímy pomenované ako monitorovacie hliadky plánuje vyslať do predajní Jednota dôchodcov Slovenska.

Mali by odsledovať, či a ako klesli ceny vybraných potravín, na ktoré štát znížil DPH. Tá síce klesne pri mäse, čerstvom chlebe, masle, mlieku, smotane až od januára, monitorovacie hliadky by však mali zapisovať aj ceny, ktoré budú platiť koncom roka.

Ľudí by malo byť dosť

Od januára, keď už DPH na vybrané potraviny klesne z 20 na 10 percent, by mali monitorovacie hliadky kontrolovať aj to, či obchodníci správne zobrazujú na etiketách duálne ceny. Na nich by mala byť cena s pôvodnou vyššou aj so zníženou DPH.

Jednota dôchodcov Slovenska sa neobáva toho, že by monitoring cien nevedela zabezpečiť. Jej predseda Ján Lipiansky pripomína, že má po celom území Slovenska vyše 1 000 základných organizácií, a očakáva, že sa ťažisko odčítavania cien v obchodoch prenesie na ne.

S takýmto monitoringom cien navyše už má Jednota dôchodcov Slovenska skúsenosti. Na kontrole cien sa totiž s vládou Roberta Fica dohodla už v roku 2008, keď Slovensko prechádzalo z koruny na euro a obchody vtedy tiež museli uvádzať duálne ceny.

Nebudú v tom sami

Koncom tohto roka pred znížením DPH a začiatkom budúceho roku po poklese DPH na vybrané potraviny však nebudú ceny sledovať dôchodcovia v potravinách sami. Pomôcť by im mali aj členovia dvoch spotrebiteľských organizácií – Združenia slovenských spotrebiteľov (ZSS) a Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (SOS) z Popradu.

Podpredseda ZSS Miroslav Tulák povedal, že sa na spolupráci predbežne dohodli. SOS si ako partnera Jednota dôchodcov vybrala podľa Lipianskeho aj preto, že táto popradská spotrebiteľská organizácia sa dosť venuje problémom seniorov.

Kde a čo skontrolujú?

Ako bude detailne práca monitorovacích hliadok v praxi vyzerať, by sa malo podľa Lipianskeho spresniť v druhej polovici októbra. Vtedy by sa mali totiž stretnúť zástupcovia Jednoty dôchodcov a spotrebiteľských organizácií na ministerstve pôdohospodárstva.

Už teraz je však jasné, že dokážu do hárkov, ktoré by mali dostať od ministerstva, zapísať len údaje viditeľné na pultoch v obchodoch. Aj keď sa v memorande, ktoré by mali v stredu podpísať so štátom nielen obchodníci, ale aj výrobcovia, zaviažu adekvátne preniesť nižšiu DPH do poklesu cien, k údajom, ako premietli pokles DPH do cien spracovatelia, sa zrejme monitorovacie hliadky nedostanú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie