„Ste očkovaný?“ namiesto „Čo si dáte?“. Kým reštaurácie čakajú na uvoľnenie, žiadajú zmeny v pomoci
- Aliancia slovenskej gastronómie posiela vláde memorandum. Tvrdí, že ak štát neprehodnotí pomoc gastru, 60 % prevádzok v biznise zatvorí, pretože tretia vlna je doteraz najhoršia.
- Situácia v podnikoch je rôzna, ale štátna pomoc sa v posledných mesiacoch naozaj scvrkla a viacerí podnikatelia mohli vyčerpať rezervy z minulosti.
- Podniky čakajú na uvoľnenie v čiernych okresoch aspoň pre očkovaných.
Trenčiansky penzión „Branecký“ má oproti množstvu iných podnikateľov v cestovnom ruchu jednu výhodu. Je v Trenčíne a ten zostáva v bordovej fáze aj v ére, keď sa väčšina Slovenska prepína na čiernu farbu covid automatu.
V preklade to znamená, že v Trenčíne môžu hotelieri naďalej za určitých podmienok ubytovávať aj očkovaných, testovaných alebo po prekonaní covidu. Podnikatelia v bordovej môžu klientov v režime OTP aj obsluhovať na reštauračných terasách, v interiéri už len očkovaných.
Od čiernej môžu reštaurácie vydávať jedlo len cez okienko alebo ho rozvážať. Hotelieri v čiernej zasa môžu ubytovať ľudí na dlhodobo či cestujúcich za prácou.
Manažérka penziónu Branecký Jana Bebjaková však hovorí, že bordová nie je takou výhodou, ako by sa mohlo zdať. Hostia