Denník N

Zdražel dokonca aj McDonald’s. Spojeným štátom chýba tovar, nábytok bude najskôr budúci rok

Ilustračné foto – Unsplash/Jurij Kenda
Ilustračné foto – Unsplash/Jurij Kenda

Ceny základného tovaru rastú Američanom priamo pred očami. Benzín na miestnej čerpačke zaobstaráte za 2,88 dolára za galón a o týždeň neskôr na tom istom mieste už stojí 3,39 dolára. Rozdiel za rovnakú plnú nádrž je deväť dolárov, zhruba osem eur.

Ceny benzínu sú v krajine, ako sú Spojené štáty, úplne zásadné. Väčšina Američanov nemá k dispozícii systém verejnej dopravy ako mnohé európske krajiny, a tak to, koľko zaplatia za plnú nádrž, ovplyvňuje aj iné oblasti ich života. Ľudia spravidla začnú menej chodiť na nákupy, čím sa napokon spomalí chod ekonomiky.

Ekonómovia a sociológovia si už dokonca všimli aj previazanosť s popularitou prezidenta: len čo cena za galón (3,79 litra) benzínu vystúpi nad tri doláre, klesá obľúbenosť hlavy štátu.

Všetko závisí od dopravy

To sa opäť potvrdilo aj teraz – Joe Biden je na najnižšom bode popularity od januárového začiatku svojho funkčného obdobia, a to na 38 percentách.

Nielenže ceny za benzín presiahli tri doláre za galón, ale v niektorých oblastiach sa predáva už aj za viac ako štyri doláre, napríklad v Kalifornii alebo na Havaji.

Obľúbený youtuber Casey Neistat vyfotil tento týždeň dokonca čerpaciu stanicu, kde cena za ten najkvalitnejší benzín presiahla nevídanú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Joe Biden

Obchod

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie