Denník N

Ekonóm Baláž: Vyšší rast cien bude trvať minimálne počas celého roku 2022

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ešte pred pol rokom sa ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž prikláňal k názoru, že rast cien sa do konca roku skončí, teraz si to už nemyslí. Predpokladá, že vyšší rast cien bude trvať minimálne počas celého budúceho roku a možno aj v roku 2023.

Baláž hovorí, že Európska centrálna banka (ECB) preto v budúcom roku už zrejme pristúpi k zvyšovaniu úrokov. Komerčné banky s tým viac-menej počítajú a začnú pomaly, ale isto zvyšovať úrokové sadzby na hypotéky.

V blízkej budúcnosti nás z dôvodu inflácie pravdepodobne čaká aj pokles na akciových trhoch. Ukazuje to aj história. V Spojených štátoch patrili 70. roky, ktoré boli inflačné, z hľadiska akciového trhu k tým najhorším.

V októbri stúpla medziročná inflácia na Slovensku už na 5,1 %, bola dokonca vyššia ako jej rýchly odhad. Musíme si začať zvykať na to, že ceny budú rásť rýchlejšie niekoľko ďalších mesiacov a možno aj dlhšie?

Vyjadrili ste to veľmi presne, že ceny budú pravdepodobne rásť nielen pár mesiacov, ale možno aj dlhšie. Ešte minulý mesiac boli ekonómovia aj v Spojených štátoch rozdelení v názore, ako dlho rast cien potrvá. Prevládal mainstreamový názor, že je to dočasný jav, ktorý sa skončí ešte v tomto roku. Ale po októbrovej inflácii, ktorá bola v Amerike na úrovni 6,2 percenta, sa zdá, že ide o trvalejší jav a pravdepodobne ceny ešte porastú.

Aké je riziko, že obdobie vyššej inflácie potrvá v eurozóne, a teda aj na Slovensku dlhšie?

Európa je v trochu inej situácii ako Spojené štáty, ktoré sú federáciou so silnou centrálnou bankou a jednotnou vládou. Predsa len Európa je iná a európske krajiny sa nachádzajú v inej pozícii. Máte štáty, ktoré majú zdravé ekonomiky, a to je najmä Nemecko, Holandsko, Belgicko. Potom sú štáty ako Taliansko alebo Grécko, ktoré majú veľké problémy. Monetárna politika nemôže vyhovieť všetkým. ECB už urobila jednu veľkú chybu, keď v roku 2011 začala zvyšovať úrokové sadzby a ukončila podporu ekonomiky skôr, ako mala. Vtedy sa ekonomika eurozóny prepadla do ďalšej krízy, síce plytkej, ale veľmi dlhej.

Čo to znamená pre dnešnú situáciu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie