Denník N

Prvá časť Matovičovej revolúcie: Pracujúci rodič môže získať na dieťa 200 eur, nepracujúci 100 eur

Matovič tiež novinárov upozornil, že počas tlačovej konferencie sa bude natáčať aj dokumentárny film. Tým vysvetlil, že nebude mať respirátor. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matovič tiež novinárov upozornil, že počas tlačovej konferencie sa bude natáčať aj dokumentárny film. Tým vysvetlil, že nebude mať respirátor. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) netradične v nedeľu predstavil prvú časť daňovo-odvodovej reformy zameranú na rodiny.
  • Pracujúci rodičia podľa nej môžu na dieťa do 18 rokov od štátu získať 200 eur mesačne, nepracujúci rodičia 100 eur. 
  • Zvýšia sa prídavky na deti, zavedie sa príspevok na služby deťom, zvýši sa daňový bonus a bude rekreačný bonus na dieťa.
  • Výdavky štátu na rodinné opatrenia sa po Matovičovej reforme zvýšia o 1,2 miliardy. 
  • Na Matovičovu tlačovku prišli aj predseda parlamentu Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. Povedali, že návrh má ich podporu.

Minister financií Igor Matovič predstavil prvé štyri opatrenia svojej daňovej a odvodovej reformy, ktoré sú zamerané na rodinu.

Navrhuje zvýšiť prídavky na dieťa z dnešných 25,50 eura na 30 eur pre deti do 18 rokov a pre staršie deti až do skončenia ich denného štúdia na vysokej škole na 50 eur. Toto opatrenie má zvýšiť náklady štátu o 105 miliónov eur ročne.

„Druhá časť sa volá služby deťom,” povedal Matovič a nazval to svojou srdcovkou. Rodičia môžu získať pre svoje dieťa vo veku od 3 do 18 rokov príspevok 70 eur, ktoré môžu použiť na zaplatenie krúžku, doučovania alebo na uhradenie posilňovne či návštevy galérie alebo múzea.

V tomto prípade pôjde o účelovo viazané peniaze.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie