Denník N

Spor, ktorý môže otriasť vzťahmi s Ruskom: Nemecko zastavilo certifikáciu Nord Streamu 2

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kontroverzný plynovod bol už pripravený na spustenie – nemecký regulátor ho však zastavil. Energetický analytik Karel Hirman vysvetľuje, prečo je tento spor medzi Ruskom a EÚ veľká vec, ktorá môže zmeniť budúce fungovanie s Moskvou.

Ak si Kremeľ myslel, že nižšími dodávkami plynu do Európy v zimnom období zatlačí na Nemecko, aby konečne schválilo certifikáciu Nord Streamu 2, tak mu pohrávanie sa s európskymi partnermi nevyšlo.

Nemecká Spolková agentúra pre siete v utorok oznámila, že proces certifikácie nateraz pozastavuje. A bez nej nový plynovod, ktorý má privádzať plyn z Ruska do Nemecka cez Baltské more, fungovať nemôže.

Putinova hra s drahým plynom

Správa okamžite zrazila akcie Gazpromu na moskovskej burze o dve percentá a zdvihla ceny plynu na európskych trhoch o zhruba desať percent.

Plynovod Nord Stream 2 je pritom už od septembra hotový. Podľa pôvodných očakávaní mal už koncom roka 2019 zdvojnásobiť prepravnú kapacitu pod Baltským morom na 110 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne. O tom, že ruský monopol je pripravený spustiť nový plynovod, hovoril zástupca plynového gigantu už 8. novembra.

Foto – TASR/AP

Rozhodnutie nemeckej agentúry podľa Spieglu okamžite vyvolalo na európskych trhoch s plynom rozruch.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Plynovod Nord Stream

Vladimir Putin

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie