Denník N

Neinvestovať do uhlia a s plynom opatrne, radí priemyslu šéfka slovenského tímu vyjednávačov z Glasgowa

Generálna riaditeľka sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia na ministerstve životného prostredia Gabriela Fischerová. Foto N – Tomáš Grečko
Generálna riaditeľka sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia na ministerstve životného prostredia Gabriela Fischerová. Foto N – Tomáš Grečko

„Výsledok je lepší, ako sme my skeptici čakali,“ hovorí po návrate z klimatickej konferencie OSN v škótskom Glasgowe Gabriela Fischerová. Ako riaditeľka sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia na ministerstve životného prostredia viedla slovenský tím expertov.

Na rozdiel od prezidentskej a ministerskej delegácie má Gabriela Fischerová s kolegami na starosti riešenie praktických otázok. Akého priemyslu sa znižovanie emisií týka, o koľko, aký je harmonogram.

Expertný tím dáva aj odporúčania, pod aké deklarácie by sa Slovensko malo podpísať. V konečnom dôsledku má tak veľký dosah na to, koľko nás – krajinu a priemyselné podniky – bude boj s klimatickou krízou stáť a či robíme dosť.

V rozhovore sa dozviete aj to:

  • prečo je podľa slovenskej vyjednávačky výsledok konferencie úspech,
  • v akej atmosfére prebiehali rokovania za zatvorenými dverami,
  • či bola EÚ schopná sa dohodnúť na jednotných postojoch, keď mala medzi sebou Poľsko,
  • na čo by sa mal teraz pripravovať slovenský priemysel,
  • že OSN zabudla Slovensko podpísať pod sľub znížiť emisie metánu.

Zúčastnili ste sa osobne na zhruba dvadsiatke klimatických konferencií OSN, takzvaných COP-ov. O glasgowskej sa hovorilo ako o zlomovej. Bola podľa vás iná než tie predošlé?

Áno, určite. Teraz je reč o riešeniach, predtým to bolo také politické a obviňovanie – vy za to môžete, dajte nám peniaze a podobne. Dnes už všetci vedia, že všetci musíme niečo robiť. Otázne je len to, koľko to bude koho stáť a ako rýchlo sa to urobí. A či vôbec sme schopní s tým niečo robiť.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Priemysel

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie