Denník N

Glasgow sa do histórie nezapíše

Uhoľná elektráreň v poľskej Bogatyni neďaleko hraníc s Českom. Foto - TASR/AP
Uhoľná elektráreň v poľskej Bogatyni neďaleko hraníc s Českom. Foto – TASR/AP

Zaujímavejšie ako sledovať znižovanie emisií v chudobnejších krajinách bude skôr to, či svoje ciele neprehodnotia vyspelé štáty.

Autor je analytik INESS

Klimatický samit v Glasgowe sa do histórie nezapíše ako významný. Namiesto dohody o postupnom vypnutí uhlia sa prijala len „výzva“ na postupné vypnutie. Samit súčasne vygeneroval dva väčšie záväzky, respektíve deklarácie, ktoré sú kritizované za vágnosť a slabú vymáhateľnosť. K záväzku redukcie metánu sa nepripojili jeho najväčší producenti Čína, India a Rusko. Zastaviť odlesňovanie sa už pokúšali vlády deklaráciou v New Yorku z roku 2014 – neúspešne. Tentoraz sa pripojila aj Brazília, čo je iste pozitívna správa, ale nie je celkom jasné, ako sa záväzok bude financovať a vymáhať. Navyše dohoda nezakázala pestovanie biomasy s cieľom jej spaľovania na energetické účely.

To, že k veľkým záväzkom nedôjde, však bolo jasné už pred začiatkom, keď prezidenti Číny a Ruska oznámili neúčasť.

Pocitovo významnejší záväzok tak nevznikol v Británii, ale v jej bývalej kolónii na opačnej strane sveta. India, tretí najväčší emitent CO₂ na svete, sa prihlásila k záväzku „net zero“. Hoci nevieme, či sa záväzok vzťahuje len na emisie CO₂ alebo na všetky skleníkové plyny, stále je to významná správa. Tá časť verejnosti a vedcov, ktorá sa hlási k myšlienke „net zero 2050 alebo katastrofa“, však musí byť sklamaná: India Čínu nepredbehla a záväzok datuje na rok 2070.

Nie je to prekvapením. India je rozvojová krajina, spiaci tiger, ktorý má z pohľadu Európy nekonečné ľudské zdroje, ale emisie na hlavu skoro päťkrát nižšie ako Nemecko. Indická vláda chce najprv zvýšiť životnú úroveň obyvateľstva a bohatstvo krajiny, aby si transformáciu na nízkouhlíkovú krajinu mohla dovoliť. Emisie na subkontinente tak majú kulminovať až v roku 2040.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie