Denník N

Šéf IFP Valachy: Návrh daňovej reformy chápem ako víziu, s ktorou sa musia stotožniť politici naprieč spektrom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy vraví, že zaviesť všetky opatrenia daňovej reformy, ktorú postupne predstavuje minister financií Igor Matovič, bude výzvou. Ak sa to podarí, bude to jeden z najväčších projektov v histórii Slovenska, preto by mal mať dostatočnú politickú podporu.

Na novej reforme sa Valachymu páči, že sa má zjednodušiť platenie daní a odvodov a že dáva väčší dôraz na rozvoj detí – či už sú to príspevky na krúžky, alebo doučovanie. To je však veľmi podmienené systémom, aby sa nedal zneužiť, inak to podľa neho nemá zmysel. Za dobré opatrenie považuje aj zníženie dane z príjmov pre firmy.

Komplikovaným sa mu zdá prepočet zvýšenia miezd na úrovni firmy, ktorý teraz vyvoláva veľa otázok. Preto by sa mal predstaviť jednoduchý manuál, ako to urobiť a ako si to budú vedieť zamestnanci odkontrolovať.

Valachy je novým riaditeľom IFP od 15. októbra. Predtým 15 rokov pracoval v Tatra banke ako ekonomický analytik. Vyštudoval štatistiku a pravdepodobnosť na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Minister financií postupne predstavuje návrh reformy daní a odvodov. Jej odhadované náklady sú zatiaľ 2,5 miliardy eur. Navrhol aj zmeny, ktoré by to mali vykryť. Sú tieto zmeny dostatočné?

Predstavenú reformu chápem ako víziu. Je to veľmi radikálna zmena vo všetkých oblastiach – či už na strane výdavkov, tak aj na strane príjmov, čo je po 18 rokoch od poslednej reformy želaným krokom. My v IFP pripravujeme materiál, kde zosumarizujeme aj spolu s číslami, koľko to stojí, aj s rizikami, ktoré reforma so sebou prináša. Pri jej uvádzaní do života s určitými vecami sa bude musieť ešte popasovať. Cieľom je, aby reforma nebola deficitná, a takto k tomu pristupuje aj minister. Vždy zdôrazňuje, že nepripustí, aby došlo k tomu, že by si jedna alebo druhá strana vyberala hrozienka, napríklad len zvýšila výdavky na deti a zároveň nebola ochotná predstaviť reformu príjmovej strany.

Ktoré opatrenia a veci sú v návrhu podľa vás také, že ich treba ešte viac vysvetliť a upresniť?

Napríklad poukazy na voľnočasové aktivity. Treba doladiť mechanizmus, ako by to celé fungovalo. Zatiaľ sa povedalo, že to budú karty alebo elektronický systém, ale na to, aby to dobre fungovalo a nezneužívalo sa to, treba ísť do veľkej úrovne detailu. Treba totiž zamedziť tomu, aby sme deťom dávali peniaze na voľnočasové aktivity, ktoré majú rozvíjať ich talenty, no nakoniec sa to len preperie a rodičia dostanú peniaze, ktoré nepoužijú na rozvoj talentu detí.

Čo treba ešte upresniť?

Komplikovaná vec je aj prepočet mzdy na úrovni firiem. Pokiaľ

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie