Denník N

Čím to je, že globálnu minimálnu daň podporujú aj giganty, proti ktorým je namierená

Pätica Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google sa stala synonymom rastu v kríze
Pätica Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google sa stala synonymom rastu v kríze
  • V októbri dohodnutá globálna minimálna sadzba podnikovej dane je do veľkej miery namierená na IT giganty, ktoré ju však na prekvapenie neprijali kriticky. Predstavitelia Facebooku dokonca uviedli, že reformu vítajú. 
  • V tomto texte vysvetľujeme, ako je to možné a v čom spočíva podstata novej minimálnej korporátnej dane, ako z nej bude profitovať Slovensko a prečo ešte bude predmetom ostrých diskusií. 

„Každý z nás musí platiť dane a nikto sa nás nepýta, aký na to máme názor. V niektorých prípadoch však, bohužiaľ, platí, že čím väčšia firma, tým menšia ochota,“ vysvetľuje ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV, prečo sa štáty dohodli na globálnej minimálnej sadzbe.

Osobitný problém podľa neho prišiel v posledných desaťročiach s nástupom digitálnych gigantov na čele s Microsoftom, Facebookom či Googlom.

„Kedysi bola ekonomika zameraná na výrobu materiálnych vecí – napríklad stoličiek. Nech ich už firma vyrábala kdekoľvek, mala tam fyzickú prítomnosť. Takáto spoločnosť vykonávala aktivitu v továrni a tam ju aj zdaňovala,“ pokračuje Baláž.

„Nemuselo to byť nutne sídlo, ale minimálne určitá továreň, kde vykonávala aktivitu a na danom mieste ju aj zdaňovala. Digitálne firmy však zvyknú mať minimálnu fyzickú prítomnosť, pretože svoje služby predávajú online. Lenže tie buď nezdaňujú, alebo platia len minimálne dane. Napríklad Google v roku 2019 preniesol z Írska na Bermudy zisky vo výške 63 miliárd eur, aby sa vyhol plateniu daní.“

IT spoločnosti teda napríklad na našom trhu poberajú príjmy z reklamy a generujú zisky, ale zároveň tu neplatia prakticky žiadne dane, pretože na Slovensku nemajú fyzickú prítomnosť.

Baláž zdôrazňuje, že reč nie je o okrajovom „pseudoprobléme“. „Len sa pozrite na americkú burzu – medzi najväčšími spoločnosťami je už viac než polovica digitálnych. Tu už nejde o milióny, ale o stovky miliárd eur.“

Microsoft, Apple, Google, Amazon a Facebook na spomenutej americkej burze medzi šiestimi najväčšími firmami.

Dva kľúčové faktory: pandémia a príchod Bidena

Jednotlivé štáty o tomto probléme dobre vedia, ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie