Denník N

Ekonomický newsfilter: Minister financií si za symbol zmeny daní dobrovoľne vybral krčah vody grátis

Ilustračné foto Jumpstory
Ilustračné foto Jumpstory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Komplexné IT riešenia. Kompletne od VNETu. Poďme robiť biznis spolu v časoch ktoré sa menia

Dobrý deň,

kým na Facebooku diskutujeme o tom, či je ok rozdeľovať ľudí na očkovaných a neočkovaných, v praxi sa to už aj bez špeciálnych zákonov a vyhlášok deje. Napríklad anketa Denníka E medzi firmami ukazuje, že mnohé podniky sa neboja povedať, že zaočkovaný zamestnanec je pre nich cennejší a podľa toho sa budú správať aj na pracovných pohovoroch.

„Uprednostňujeme chránených uchádzačov o prácu. Aj prístup k očkovaniu vypovedá o uchádzačovom intelekte, spoločenskej zodpovednosti a tímovosti, čo sú kľúčové vlastnosti Hossa family. Myslím si, že obdobne bude fungovať celý trh práce. Neočkovaní budú predstavovať zdravotné, ale aj spoločenské riziko, a zdá sa, že aj náklady navyše,“ hovorí napríklad šéf popradských mraziarní Juraj Sopko.

Utorkový Ekonomický newsfilter má 1200 slov, čo je 5 minút čítania. Pripravil Konštantín Čikovský.


1. Živnostníci by mali platiť viac, navrhuje minister financií

Minister financií Igor Matovič včera zverejnil svoj návrh vyššieho zdanenia živnostníkov a podmienok, za ktorých by bolo podľa neho rozumné znížiť DPH na ubytovacie a gastro služby.

Dva návrhy pre živnostníkov. Argumentácia ministra financií za vyššie zdanenie živnostníkov oproti súčasnosti pri zachovaní aspoň menšieho rozdielu v prospech živnostníkov neprekvapila.

V prospech vyššieho zdanenia živnostníkov oproti súčasnosti hovorí fakt, že samostatne zárobkovo činné osoby platia v praxi oveľa menšie odvody a dane ako zamestnanci, hoci často vykonávajú rovnakú prácu ako zamestnanci.

  • Minister Matovič použil príklad s čistým príjmom zamestnanca a živnostníka dlhodobo fungujúceho na paušálnych výdavkoch. Predpoklad je, že cena práce oboch je 1352 eur, čo bola minulý rok úroveň slovenského mediánu. Z týchto peňazí zostane živnostníkovi po zaplatení všetkých daní a odvodov 1095 eur a zamestnancovi 773 eur. Celkové zdanenie práce živnostníka aj s odvodmi je tak v tomto prípade 19 percent a zamestnanca zhruba 43 percent.

V prospech zachovania nejakého rozdielu v zdanení práce živnostníkov oproti zamestnancom zase hovorí, že SZČO nie sú chránení Zákonníkom práce, nemajú nárok na dovolenku, ručia vlastným majetkom, sú slabšie chránení v nezamestnanosti a väčšina z nich si z povinných odvodov sporí sotva na minimálny dôchodok.

Čo s tým: Výsledkom je Matovičov návrh na dva druhy zdaňovania živnostníkov.

  • Živnostníci, ktorí si účtujú reálne náklady, by z príjmu po odpočítaní nákladov najprv vydelili číslom 1,29 zaplatili najprv odvody 29 percent a zo zvyšku potom ešte daň 19 percent. To znamená, že živnostník by z hrubého zisku odviedol 37 percent na dane a odvody.
  • Živnostníci, ktorí si neúčtujú reálne náklady, by platili len jednu spoločnú sadzbu daní a odvodov – 29 percent.

Porovnanie zamestnanec vs živnostník na paušále po novom:

  • Zostaňme pri Matovičovom príklade s cenou práce 1352 eur. Po Matovičom navrhovanej reforme by mal zamestnanec dostať čistú mzdu okolo 800 eur.
  • Živnostníkovi, ktorý by platil len jeden odvod 29 percent, by zostalo viac – 960 eur.
  • Rozdiel v čistom príjme živnostníka oproti zamestnancovi by tak klesol oproti súčasnosti z približne tristo eur na 160 eur.

Ako veľmi to treba brať vážne: Návrh ministra financií predpokladá, že zhruba štvrť milióna súčasných živnostníkov s paušálnymi výdavkami by platilo len jednu sadzbu, v ktorej by boli všetky sociálne odvody, zdravotný odvod a aj dane.

Minister však na otázky novinárov nevedel povedať nič konkrétne o tom, v akom pomere by malo byť týchto 29 percent rozdelených medzi jednotlivé dane a odvody. Nie je teda jasné, koľko by z toho poputovalo do druhého piliera, koľko na štátny dôchodok, koľko zdravotnej poisťovni a koľko do rozpočtu štátu.

Bez toho však napríklad nie je možné posúdiť, či bude zvýšenie zaťaženia živnostníkov daňami a odvodmi primerané tomu, ako sa im zmení suma, ktorú si budú fakticky odkladať na dôchodok.

Taká nízka úroveň prepracovania detailov v návrhu ministra financií zároveň ukazuje, ako ďaleko je táto koncepcia od reálneho zákona, ktorý by prijal parlament.

Čo navrhol minister financií pre gastro: Po opakovanom odmietaní nižšej DPH pre gastro zo strany ministerstva financií a OĽaNO prišiel Igor Matovič včera nečakane s návrhom, že štát oželie polovicu výberu tejto dane v reštauráciách a hoteloch. Nová sadzba má byť desať percent rovnako ako v hoteloch, teraz je 20 percent.

Jeho návrh predpokladá, že by tým neklesli ceny, len by viac zostalo firmám, ktoré by povinne museli časť tržby dať ako odmenu zamestnancom oficiálne, nie ako doteraz podiel z tringeltu načierno.

Matovičov konštrukt predpokladá, že zo stoeurového účtu zaplateného v reštaurácii by dostal štát ako DPH 9 eur, všetci zamestnanci dokopy k platu namiesto prepitného v hrubom približne 8 eur a firme by zostalo 83 eur. A sumu zdaneného prepitného by videli zákazníci aj na účtenke.

Nevýhoda by bola komplikovanosť a zmätky, ktoré by z neodskúšaného konceptu vznikli. Výhoda takého modelu by bola, že by sa legalizovali tringelty a reálne príjmy zamestnancov v gastro by sa viac podobali ich oficiálnym príjmom.

Ako zareagovalo gastro: Predstavitelia gastro podnikov Matovičov návrh ešte včera privítali s komentárom, že z toho, čo počuli, pre nich nie je nič absolútne nepriechodné, hoci detaily pridružených podmienok môžu ešte ponúkané znižovanie DPH ovplyvniť.

Tými sú okrem povinného rozdelenia tringeltu medzi personál aj návrh ministra financií, aby ku každému jedlu bol krčah vody zadarmo, a pravidlá pre polovičné menu. To pre deti by stálo polovicu sumu hociktorého z ponúkaných jedál a polovičná dávka pre dospelých by stála tri štvrtiny sumy.

Tieto podmienky vrátane 300-eurového rekreačného a gastro bonusu na podporu rýchleho očkovania boli súčasťou slajdov oficiálnej prezentácie ministra financií, neboli teda myslené ako bonmot či vtip.

Viac o téme: Štvrtá časť Matovičovej revolúcie: škrt paušálnych výdavkov, paušálna daň 29 % pre živnostníkov a 10 % DPH v gastre (Zuzana Kollárová, Marianna Onuferová/E)


2. Arriva dostala od župana ultimátum do piatka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Hegerova vláda

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie