Denník N

Rušeň v stene, zrazené osobné vlaky. Chýb rušňovodičov pribúda, hľadajú sa príčiny

Rušňovodiči a ich chyby: vľavo nehoda v bratislavskom depe, vpravo nehoda pri Hornej Štubni. Foto N / Jozef Huťka, Railpage
Rušňovodiči a ich chyby: vľavo nehoda v bratislavskom depe, vpravo nehoda pri Hornej Štubni. Foto N / Jozef Huťka, Railpage

Starší rušňovodiči sa s dešpektom vyjadrujú o „nováčikoch z ulice“. Podľa kritikov môže byť len otázkou času, keď aj Slovensko zažije vážnu dopravnú nehodu.

Na úvod sme vybrali tri nehody, ktoré mala štátna Železničná spoločnosť Slovensko za posledného pol roka.

V júni 2021 prehliadol rušňovodič osobného vlaku semafor za zastávkou Horná Štubňa pri Turčianskych Tepliciach. Motorový vlak skončil na násype takzvanej odvratnej koľaje, ktorá je budovaná presne pre tieto prípady. Na jej konci sa súprava vykoľajila.

Hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč k nehode uviedol, že podobné udalosti sa stávajú aj dopravcom v iných krajinách.

„Sú šikovnejší i menej šikovní vodiči. A hoci o ‚práve na omyl‘ tu nemožno hovoriť, stáva sa a my z toho vyvodzujeme vážne konzekvencie,“ poznamenal Kováč.

Foto – Jozef Huťka/Railpage
Zablúdený motorový vlak na odvratnej koľaji pri obci Horná Štubňa 16. 6. 2021. Foto – Jozef Huťka/Railpage

Šiel na pomoc a narazil

Druhá nehoda je známejšia, koncom októbra si ju všimli médiá aj sociálne siete. Pri obce Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou zastal motorový osobný vlak pre poruchu. Na pomoc mu vyslali iný motorový vlak.

Rušňovodič z pomocného vlaku však išiel až príliš

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie