Denník N

Krčahy s vodou a polovičné menu? Nemusíte byť Adam Smith, aby ste vedeli, že ponuku určuje dopyt, myslia si v reštauráciách 

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

[Pre predplatiteľov: tento víkend máte poštovné na naše knihy zadarmo.]

  • Minister financií Igor Matovič navrhuje nižšiu DPH pre reštaurácie, ale chce od nich viac detského menu za polovičné ceny, pre dospelých polovičné porcie za trištvrte ceny.
  • Reštaurácie vysvetľujú, že aj keby zmenšili porcie, cena surovín je len časťou vzorca na výpočet ceny jedla.
  • Gastropodniky nerozumejú, prečo by im mal ponuku regulovať štát. 

Keď minister financií Igor Matovič v pondelok predstavil štvrtú časť svojej daňovo-odvodovej reformy, majitelia reštaurácií ho pozorne počúvali. Špeciálne sa totiž venoval aj ich sektoru.

Potešil ich sľubmi o znížení DPH pre gastrosektor z 20 na 10 percent. Po nižšej DPH volá odvetvie gastra od začiatku pandémie s odkazom na nižšiu DPH v zahraničí.

S ďalšími víziami ministra financií o menších porciách jedla za nižšie ceny, o krčahoch vody zdarma alebo tringeltoch priamo v účtoch to môže byť o čosi komplikovanejšie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Gastro a jedlo

Koronavírus

Ekonomika

Teraz najčítanejšie