Croissant mal väčšiu uhlíkovú stopu než slaninová žemľa. Raz to môže rozhodovať o daniach
Reportér írskej televíznej stanice RTE si počas glasgowskej klimatickej konferencie všimol kurióznu vec. Podľa raňajkového menu jednej reštaurácie v kongresovom centre mal francúzsky croissant vyššiu uhlíkovú stopu než žemľa so slaninou. Išlo o rastlinnú verziu slávneho francúzskeho pečiva – pripravenú z lokálnych surovín, bez masla alebo iného živočíšneho tuku.
Organizátori chceli zverejňovaním údajov o uhlíkovej stope potravín poukázať na súvislosť medzi tým, čo jeme, a globálnym otepľovaním.
Doslovne sa v menu písalo toto:
- Žemľa s ayrshireskou slaninou – cena: 3,80 britskej libry; uhlíková stopa: 0,4 kilogramu skleníkových plynov.
- Čerstvo upečený croissant z lokálnych surovín v čisto rastlinnej verzii – cena: 3,50 britskej libry, uhlíková stopa: 0,5 kilogramu skleníkových plynov.
Podľa raňajkového menu