Denník N

Croissant mal väčšiu uhlíkovú stopu než slaninová žemľa. Raz to môže rozhodovať o daniach

Ilustračné foto - Unsplash.com
Ilustračné foto – Unsplash.com

Reportér írskej televíznej stanice RTE si počas glasgowskej klimatickej konferencie všimol kurióznu vec. Podľa raňajkového menu jednej reštaurácie v kongresovom centre mal francúzsky croissant vyššiu uhlíkovú stopu než žemľa so slaninou. Išlo o rastlinnú verziu slávneho francúzskeho pečiva – pripravenú z lokálnych surovín, bez masla alebo iného živočíšneho tuku.

Organizátori chceli zverejňovaním údajov o uhlíkovej stope potravín poukázať na súvislosť medzi tým, čo jeme, a globálnym otepľovaním.

Doslovne sa v menu písalo toto:

  • Žemľa s ayrshireskou slaninou – cena: 3,80 britskej libry; uhlíková stopa: 0,4 kilogramu skleníkových plynov.
  • Čerstvo upečený croissant z lokálnych surovín v čisto rastlinnej verzii – cena: 3,50 britskej libry, uhlíková stopa: 0,5 kilogramu skleníkových plynov.

Podľa raňajkového menu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Firmy

Klimatická zmena

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie