Denník N

Matovič: Chceme sledovať, ako rastie majetok mimoriadne bohatých ľudí, a pýtať sa, či zaplatili dane

Minister financií Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister financií Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií hovorí o zmenách daní a odvodov, ktoré volá daňová revolúcia, a kritizuje ministra zdravotníctva a ministrov SaS za riadenie pandémie.

Marek Krajčí bol podľa Igora Matoviča lepším ministrom zdravotníctva ako Vladimír Lengvarský – na tretiu vlnu sme podľa neho neboli pripravení. Nechce ho však meniť uprostred boja. „Neviem, či to je ideologická predpojatosť, ale keby sa toto dialo Marekovi Krajčímu, už by visel niekde na nejakej lampe na ulici, lebo by ho všetci obviňovali z toho, ako zlyháva,“ povedal Matovič v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Vraví aj to, že pre novinárov bol Marek Krajčí „hnusný konzervatívec a kresťan a takto sme dopadli“.

V rozhovore minister financií a líder OĽaNO hovorí aj o tom, že:

  • aj dnes štát pristupuje rozdielne k deťom pracujúcich a nepracujúcich rodičov;
  • samosprávy budú môcť po jeho zmenách platiť to, čo doteraz, „len nebudú mať navyše na nejaké nové rozšafnosti pred voľbami“;
  • pri milionárskej dani mu teraz ani tak nejde o vybraté peniaze;
  • bankám, monopolom a oligopolom chce „vysvetliť základnú sociálnu spravodlivosť“
  • a že aj živnostník potrebuje zdravotnú starostlivosť, škôlku, školu či armádu.

Najprv pár aktuálnych otázok k situácii okolo covidu. Vláda aj poslanci ohlásili zavedenie nových opatrení, ako je napríklad povinný OTP režim na pracovisku, pričom nikto ešte nevie, kedy to bude a kto to napokon zaplatí. Do toho ste oznámili, že možno bude rovno celoplošný lockdown. Nemáte tam trochu chaos?

Keď som sa stal ministrom financií a vyjadroval som sa k veciam, ktoré priamo nesúviseli s ministerstvom financií, boli z toho mnohí nervózni alebo vyrušení. Dovoľte teda, aby som nekomentoval veci, ktoré sa ma netýkajú. Mojím programom za posledný rok a pol bola daňová revolúcia a zásadné zmeny v tejto oblasti.

Môžem len povedať, že na koaličnej rade sme sa včera dohodli tak,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie