Denník N

Nevysmievajme sa z Matovičovej daňovej reformy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Návrh daňovo-odvodovej reformy ministra financií musíme vnímať ako víziu, ktorej uskutočnenie si vyžiada čas. Jeho idey sú hodné serióznej diskusie, začnime ju. 

Bolo by jednoduché vtipkovať o krčahu vody a bagristoch ako o vrcholných momentoch štyroch dejstiev monodrámy Igora Matoviča o daňovo-odvodovej reforme. Tým by sa však zastrela jej podstata. Minister financií sa naozaj konečne snaží upratať vo viacerých oblastiach, ktoré to potrebujú, a jeho nápady sú hodné serióznej diskusie.

Najpresnejšie ich v rozhovore s Denníkom E pomenoval hlavný analytik ministerstva financií Juraj Valachy. Je to vízia, ktorú si musia najprv osvojiť politici a ktorá si bude vyžadovať veľa technickej prípravy. Preto ju netreba uponáhľať.

Ak sa na Matovičove slajdy pozrieme touto optikou, hneď dávajú o niečo väčší zmysel. Napríklad: je naozaj nefér, aby bol rozdiel v tom, čo štát vyberie od zamestnanca a živnostníka, taký veľký. Šesťdesiatpercentné paušálne výdavky živnostníkov sú anomáliou, ktorou si chcel zvýšiť kredit u podnikateľov Andrej Danko, keď pochopil, že na tradičné sociálne darčeky už má monopol Smer.

Ale mnohí z fiktívnych živnostníkov, ako sa zvykne ľuďom využívajúcim paušálne náklady hovoriť, si svoj status nevybrali dobrovoľne. Ak by sa systém náhle radikálne zmenil, znamenalo by to buď obrovský prepad ich príjmu, alebo nákladový šok pre ich odberateľov, teda de facto zamestnávateľov. Napríklad stavebné firmy, ktoré takto zastrešujú bežné robotnícke profesie. Zmena je užitočná, ale musí sa udiať postupne, nie okamžitou revolúciou.

Užitočné je aj zjednotenie a zjednodušenie výberu daní a odvodov, veď Matovič nie je zďaleka prvý minister financií, ktorý o tom hovorí. Nie je však náhoda, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie