Denník N

Ako vypočítať spravodlivé odvody živnostníkom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opravené chybné výpočty 24. 11. o 16.00 h – Férové odvody pre živnostníkov sú 31,6 percenta z príjmu. Podobnosť s ministrom financií navrhovanými 29 percentami je možno len čisto náhodná. Ale zázračne podobne to vyšlo.

Autor je ekonóm

Nekončiaca diskusia o spravodlivom zdanení fyzických osôb dostala tento týždeň krásny nový impulz. Pozrime sa na tú jednoduchšiu časť – odvodové zaťaženie aktívnych príjmov. Pre drvivú väčšinu ľudí tvoria odvody najväčšiu časť daňovo-odvodového zaťaženia, väčšiu než samotná daň z príjmu fyzických osôb. Ak by odvody zamestnancov – čiže viac ako 80 percent aktívne pracujúcich – mali byť nejakým štandardom, aký bude férový podiel živnostníkov?

Na rozdiel od ostatných daní je pri odvodoch pomerne jasne daný ich účel, takže vieme celkom presne rozlúštiť, kto by mal na čo prispievať.

Živnostník si určite zaslúži rovnakú zdravotnú starostlivosť ako ja, zamestnanec. Bolo by teda férové, aby platil zdravotnú daň (prezlečenú za poistenie) 9,4 10,4 percenta z príjmu, rovnako ako ja platím 9,4 10,4 percenta z ceny práce (alebo 14 percent z hrubej mzdy). Zdravotné odvody idú priamo na financovanie zdravotnej starostlivosti, nemiešajú sa s ostatnými odvodmi. Dalo by sa možno argumentovať aj tým, že byť živnostníkom je stresujúcejšie a pracovné prostredie živnostníka je zväčša horšie, tak by mohli platiť aj vyššie poistné. To by sme potom však museli otvoriť debatu, či majú platiť viac fajčiari, obézni alebo antivaxeri. Pekná debata na dlhé zimné večery, ale zatiaľ zostaňme pri 9,4  10,4 percenta pre všetkých.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie