Denník N

Cyrkl chce byť Tindrom pre firmy, ktoré by rady speňažili svoj odpad. Niektoré vraj ani netušia, aké poklady sa im váľajú v skladoch

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Myšlienka online trhoviska Cyrkl je jednoduchá – to, čo je v jednej firme odpadom, môžu inde považovať za cennú surovinu pre ďalšiu výrobu.
  • Ceny druhotných surovín pritom išli počas pandémie nahor. Kým kartónový odpad mal pred rokom nulovú hodnotu, teraz sa tona predáva aj za viac ako dvesto eur.
  • Cyrkl využíva na Slovensku dvetisíc firiem a môže sa pochváliť referenciami od značiek ako IKEA, Kofola alebo Lidl.
  • Slovenské trhovisko je zhruba polovičné oproti tomu v Českej republike, kde má projekt svoje korene.
  • V Európe sa do platformy registrovalo skoro desaťtisíc firiem, od roku 2019 cez ňu predali vyše 162-tisíc ton odpadu, každú piatu tonu na Slovensku.

Český zakladateľ Cyrklu Cyril Klepek v jednom z rozhovorov prirovnal svoj projekt k Tindru pre odpad. Zrejme preto, že biznis s odpadom sám osebe nevyznieva dosť sexy, a to napriek tomu, že sa v ňom točia miliardy eur.

V skutočnosti je Cyrkl skôr niečo ako sofistikovaný „Bazoš”. Platforma umožňuje prepájanie tých firiem, kde vzniká priemyselný odpad, a tých, ktoré ho vedia zrecyklovať alebo inak spracovať.

Konzultanti Cyrklu navyše pomáhajú firmám dohadzovať najvýhodnejšie ponuky. „Povedzme, že firma má papier, ktorý sama lisuje a predáva ho za 20-tisíc eur ročne. Papier je skvelá komodita, ktorú teraz všetci chcú. My máme zoznam recyklátorov, od ktorých môžeme vypýtať cenové ponuky na odkúpenie toho istého objemu papiera napríklad aj za päťkrát vyššiu sumu,” uvádza na ilustráciu riaditeľ slovenskej pobočky Roman Gdovjak.

Čo robí Cyrkl

Online trhovisko s odpadom – firmy môžu v aplikácii pridávať na trhovisko odpad zo svojej produkcie. Najčastejšie sú to rôzne druhy zvyškov plastov alebo obalové fólie, ale aj kovy, kartóny a drevo. Zadarmo môže firma pridať na Cyrkl päť ponúk, s „profi” účtom za 300 eur ročne neobmedzene veľa, k tomu navyše získa služby odpadového experta.

Sken odpadu – je to zmapovanie odpadu vo firme a toho, čo sa s ním deje. Podľa Gdovjaka firmy veľakrát ani netušia, že u nich vzniká odpad s nejakou hodnotou na trhu. Odpadový audit na diaľku stojí od 1100 eur, priamo vo firme skoro päťtisíc eur.

Znižovanie uhlíkovej stopy – tým, že si firma nájde cez Cyrkl recyklátora, vyhne sa tomu, aby odpad skončil na skládke alebo v spaľovni. Konzultanti Cyrklu doložia, koľko emisií skleníkových plynov sa tým ušetrí, a firma si to môže započítať do svojej uhlíkovej bilancie.

Zdroj – Cyrkl.com

Prečo to stojí za pozornosť

Ako ukazujú nedávno zverejnené podozrenia z nakladania s priemyselným odpadom, zbaviť sa odpadu „čistým” spôsobom nie je na Slovensku vôbec jednoduché. To nenahráva značkám, ktorým čoraz viac záleží na zelenom imidži a ktoré majú na weboch celé sekcie venované trvalo udržateľnému podnikaniu. Situácii nepomáha ani štát, ktorý nie je schopný zabezpečiť elektronický systém, kde by sa dal osud odpadu kontrolovať.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Odpad

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie