Denník N

Načo chodiť do banky, ak viete podpísať dokumenty online?

Digitalizácia je v poslednom období mimoriadne často skloňované slovo. Jej nástup vo všetkých oblastiach života veľmi urýchlila predovšetkým práve prebiehajúca pandémia. Čo si máme pod týmto pojmom predstaviť v bankovníctve?

Len niekoľko rokov dozadu bola predstava akejkoľvek transakcie bez našej fyzickej prítomnosti na pošte alebo bez papierovej potvrdenky o danej transakcii len snom vizionárov. Dnes sú platby cez digitálny kanál ako napr. Internet banking, VIAMO a Apple pay jeden z najbežnejších procesov. Digitalizácia bankovníctva čoraz viac preniká do našich každodenných životov a týka sa hlavne platieb, administrácie účtov, ale aj komunikácie s našimi klientmi.

Vnímanie digitalizácie sa zmenilo

Dnes sme sa však v digitálnej transformácií posunuli ďalej. Ide predovšetkým o možnosť vedieť si vymeniť potrebnú zmluvnú dokumentáciu online, vrátane kvalifikovaného elektronického podpisu a následnej digitálnej archivácie daného dokumentu nielen pre banku, ale aj klienta. Znamená to napríklad aj uzatváranie úverových zmlúv bez nutnosti navštíviť pobočku banky. Ide teda o rýchlejšie poskytnutú službu ako v minulosti a s menším množstvom administratívnych aktivít na strane klienta. Prvok „na diaľku“ je síce významnou súčasťou digitalizácie, nie je však jeho jediným znakom. “Na to aby bola digitálna transformácia banky účinná, je absolútne nevyhnutné pochopiť potreby našich klientov, ale na druhej strane vedieť im vysvetliť využitie digitalizácie v plnom rozsahu. Mám tým na mysli predovšetkým funkcionality, o ktorých klient ani nevie, že sa dajú spravovať rýchlo, bezpečne a naozaj zjednodušujú každodenný život,” hovorí Barbora Fairfax, vedúca oddelenia CRM a podpory obchodnej siete. V ideálnom svete by sa však malo vnímanie digitalizácie meniť rovnakým tempom ako samotný digitálny vývoj, ale bez správnej podpory to môže byť frustrujúca cesta.

Biznis zóna rozširuje možnosti pre korporátnych klientov

„Za najvýraznejší posun v digitalizácii by som spomenula hlavne akceptáciu kvalifikovaných elektronických podpisov, ktorý je vo svete firemného bankovníctva úplnou novinkou. Bol implementovaný v úplne novej aplikácii Biznis Zóna, ktorá obsluhuje výlučne firemných klientov. V rámci nej sme už podpísali stovky dokumentov. Vďaka patrí nielen celému tímu VÚB banky, ale aj samotným klientom, ktorých dopyt po komunikácií na diaľku vzrástol hlavne počas pandémie,” dodáva Barbora Fairfax.

Výsledkom digitalizácie by mala byť primárne efektivita, ktorou papierový úverový proces určite nebol. Úverový proces je pre klienta časovo náročný a skladá sa z viacerých fáz, či už je to žiadosť, záväzná ponuka, zmluvná dokumentácia alebo čerpanie samotného úveru. Každá fáza vyžaduje kontakt bankového poradcu s firemným klientom práve kvôli legitimácií a osobnej identifikácii. A práve túto časovú náročnosť, hlavne v regióne kde nie je taká široká sieť firemných pobočiek, preklápa VÚB banka do online prostredia. V rámci digitalizácie je však nutné zamerať sa aj na modernizáciu a zjednodušenie už nastavených procesov.

Zvíťazila jednoduchosť a užívateľský komfort

Digitalizácia však prebieha na viacerých úrovniach, nielen medzi klientom a bankou, ale aj bankou a inštitúciami. „Od firemných klientov si pýtame možno zbytočne veľa dokumentov, pričom informácie si vieme získať z externých registrov alebo iných, verejne dostupných dátových skladov. Dôležité je, že účelom digitalizácie nie je úplne odstrániť fyzický kontakt s klientom, práve naopak. Na osobných stretnutiach, ktoré považujeme za absolútne nevyhnutné sa chceme viac venovať individuálnym potrebám našich klientov, a oveľa menej administratíve,” dodáva Barbora Fairfax. Pri implementácií Biznis Zóny mala banka viacero technických možností, ale pre zachovanie jednoduchosti, zvolila prihlasovanie cez občianske preukazy. Takto sú klienti zvyknutí komunikovať napríklad s finančnou štátnou správou.

Hlavné výhody aplikácie Biznis zóna:

  • minimalizácia osobných návštev klientov na firemných obchodných centrách,
  • úspora času pre klientov, ale aj obchodníkov,
  • flexibilnejšie riešenie požiadaviek klienta a šetrenie papiera pretože dokumenty sú pripravené v elektronickej forme – SME ZELENÁ BANKA,
  • dokumenty môžu byť podpísané a doručené do banky či klientovi kedykoľvek bez obmedzenia tzn. v ľubovoľnom čase z ľubovoľného miesta.

Vo veľmi blízkej budúcnosti plánuje VÚB pridať nové procesy súvisiace s bankovými potvrdeniami, úverovými kontraktmi, KYC dotazníkmi, ako aj indikatívne a záväzné ponuky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

VÚB pre podnikateľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie