Denník N

Matovič: Sulíkov sen o odvodovom bonuse som dotiahol o niekoľko levelov vyššie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

S ministrom financií Igorom Matovičom sme sa vo štvrtok večer rozprávali o tom, či pustí pol miliardy z rozpočtu, hoci požadované reformy neprešli, o 500-eurovej poukážke za očkovanie, odkedy by sa mohla znížiť DPH pre reštaurácie, o jeho návrhu daňovej reformy, či si vie predstaviť kompromis pri živnostníkoch, že ho potešila Gröhlingova reakcia, načo je dobrá milionárska daň s malým výnosom, ako si predstavuje spojenie výberu daní a odvodov za jeden rok a ktorých daní sa vo svojom návrhu ani nedotkol.

Kolegom v koalícii ste nedávno dali tri podmienky, za ktorých bude schválený rozpočet s deficitom 4,9 %. Je to dohoda na dôchodkovej reforme, dlhovej brzde a výdavkových limitoch. Momentálne to však vyzerá tak, že tie tri podmienky nebudú splnené a deficit bude schválený aj tak ten vyšší, a nie 4,3 %. Dobre tomu rozumieme?

Koaličná dohoda je taká, že v prípade, ak sa nenájde dohoda na splnení týchto troch podmienok, deficit bude 4,3 %. Čiže áno, v tom prípade by musel prísť pozmeňujúci návrh, ktorý by znížil návrh, ktorý je momentálne v parlamente.

Ale ak prešiel vládou rozpočet s vyšším deficitom, veríte tomu, že v parlamente bude ochota ho upraviť tak, aby bol deficit 4,3 %? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie