Denník N

Naprogramovať kupóny za očkovanie nie je problém, zlyhať to môže pri registrácii ako pri očkovaní, hovorí IT odborník Illek

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií Igor Matovič chce podporiť očkovanie ľudí nad 60 rokov 500-eurovými kupónmi. Ak by to prešlo, štát by musel pripraviť aplikáciu pre firmy, ktorým sa bude dať kupónmi platiť. Minister vysvetľuje, že ľudia by ako potvrdenie o kupóne dostali do mobilu QR kód, prípadne by im prišiel na poukážke poštou. Ak by to vyšlo, začalo by to platiť od marca 2022.

IT odborník Slovensko.Digital Ľubor Illek vysvetľuje, či by to štát vedel rýchlo technicky zorganizovať a kde môže vzniknúť problém.

Je podľa vás pre štát komplikované pripraviť aplikáciu, ktorá bude načítavať QR kód 500-eurových poukazov pre očkovaných ľudí nad 60 rokov?

Pripraviť aplikáciu nie je samo osebe veľa práce. Ide o čítanie QR kódov a spojenie s centrálnou databázou, kde sa nahlási, že túto službu použil človek s QR kódom, a odrátajte mu povedzme 15 eur. Ale toto nie je tá najťažšia časť – tou je práca s ľuďmi.

Čo máte na mysli?

To znamená rozdistribuovať QR kódy všetkým oprávneným používateľom a aplikáciu zase všetkým oprávneným poskytovateľom služieb. Pri prihlasovaní sa na očkovanie a prechod cez hranice sme videli, že veľká časť problémov, ktoré sa tu riešili za posledný rok, bola práve pri registrácii. Čiže ak sa to bude robiť, očakávam, že toto bude to najťažšie miesto.

QR kód 500-eurovej poukážky má dostať občan buď do mobilu, alebo ak ho nemá, tak mu príde poukážka poštou. Pri tomto môže byť aký problém?

Tak ako sme videli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Povinné očkovanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie