Denník N

Ficovi s Bödörom sa debaty na chatách sťažia. Štátne lesy ich už nechcú prenajímať, rozbehnú s nimi nový turizmus

Bývalý generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Köszeghy Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Köszeghy Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Smeru Robert Fico to môže mať so schôdzkami s vplyvným nitrianskym podnikateľom Miroslavom Bödörom a advokátmi z veľkých korupčných káuz na poľovníckych chatách štátnych Lesov SR v budúcnosti náročnejšie. Podnik, ktorý obhospodaruje polovicu slovenských lesov, totiž chce skoncovať s dlhodobými prenájmami svojich chát vplyvným poľovníkom. Plánuje ich vo väčšej miere využívať na ubytovávanie turistov a rozbehnutie nového biznisu s turizmom.

Aj to v prvom širšom rozhovore pre médiá avizuje nový šéf podniku Tibor Kőszeghy, ktorý do neho prišiel pred piatimi mesiacmi a chystá v ňom veľkú reorganizáciu. Zásadne sa mení obchod s drevom a regionálne členenie závodov štátnej firmy. Rovnako v podniku hľadá aj nové zdroje príjmov vrátane rozvoja turizmu. Argumentuje, že rakúske štátne lesy z neho napríklad majú až 40 percent tržieb.

S Denníkom E tiež hovorí o tom, ako vidí presun lesov v národných parkoch z lesníkov na ochranárov, no nie úplne otvorene osvetľuje, ako sa vlastne dostal na čelo štátnych lesov, keďže pôvodne pracoval v oblasti maloobchodu či zdravotného poistenia.

Čo sa ešte dočítate:

  • ako veľmi je neistý príchod nového nemeckého spracovateľa dreva Ziegler,
  • ako chce z trhu s drevom vytlačiť priekupníkov, ktorí ho vozia do cudziny,
  • ako klesajú ťažby dreva podniku pre vyššiu ochranu lesov,
  • prečo bude cena dreva v krajine už trvalo vyššia.

Na čelo štátnych Lesov SR ste pred piatimi mesiacmi prišli z úplne iného prostredia. Pracovali ste v sektore zdravotného poistenia, v manažmente Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vyštudovanú máte elektrotechniku. Ako vznikol váš prechod do tejto úplne novej brandže? Poznáte sa s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom?

Osobne som sa s ministrom pred vymenovaním nepoznal, ale predpokladám, že on poznal moju prácu. Mám za sebou pomerne bohatú manažérsku dráhu nielen zo zdravotného sektora, ale aj z retailu či personálnych služieb, a tak asi preto ma oslovil a následne sme sa aj dohodli.  

Hovoríte, že s ministrom ste sa nepoznali. Navrhli mu vás teda nejakí iní ľudia zo strany OĽaNO, ktorá má vo vláde zverený rezort pôdohospodárstva? Poznáte sa s niekým z OĽaNO?

Poznám sa s nejakými ľuďmi z tejto strany, ale ako sa informácie o mne dostali k ministrovi, neviem.

Kamarátov z OĽaNO nemenuje

Vy neviete, kto vás odporučil ministrovi Vlčanovi?

Nie. Obávam sa, že to neviem konkretizovať.

A z OĽaNO koho poznáte?

To sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lesy SR

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie