Denník N

Zhoršený priebeh covidu vinou zlého ovzdušia potvrdila ďalšia štúdia. Naše mestá patria k najviac znečisteným v EÚ

Komíny košických oceliarní. Foto - TASR
Komíny košických oceliarní. Foto – TASR
  • Ťažší priebeh covidu-19 hrozí ľuďom, ktorí dlhodobo žijú v oblastiach so znečisteným ovzduším, ukázala doteraz najpodrobnejšia štúdia z Katalánska.
  • Na Slovensku sa v zime prejavuje znečistené ovzdušie najmä ako smog – na pohľad hustá hmla.
  • SHMÚ vydal od októbra tri upozornenia na smogové situácie.
  • Najnovšie odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie pre prachové častice prekračujú všetky slovenské krajské mestá.

Už po vypuknutí pandémie covidu sa začali množiť dôkazy o tom, že dlhodobé dýchanie znečisteného vzduchu zhoršuje priebeh ochorenia u ľudí.

Najnovšia štúdia, ktorá skúmala aj 4-tisíc odobratých vzoriek krvi v Katalánsku, ukazuje, že práve u ľudí, ktorí dlhodobo (aspoň dva roky) žijú v oblastiach s vysokou koncentráciou mikroskopických prachových častíc (označujú sa PM 2,5), je riziko komplikovaného priebehu covidu-19 o polovicu vyššie. Aj keď riziko samotnej nákazy sa tým nezvýšilo.

Dáta sa zbierali ešte v období, keď sa v Európe neočkovalo. Vedcov zaujímala odpoveď imunitného systému, teda tvorba protilátok v krvi a to, či človek skončil v nemocnici.

Na Slovensku sa súvislosť medzi znečisteným ovzduším a priebehom covidu neskúmala. Autori katalánskej štúdie však postupovali tak, aby vylúčili vplyv iných faktorov – napríklad veku, zdravotného stavu alebo toho, či je človek tuhý fajčiar.

Nie je teda dôvod myslieť si, že by podobné zisťovanie u nás prinieslo zásadne iné výsledky než to, že čím horší vzduch, tým horší covid.

Čo sa týka Slovenska – sprísnené odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre najmenšie prachové častice PM 2,5 prekračujú všetky krajské mestá. Celoročne najhoršia situácia s ovzduším je spomedzi krajských miest v Žiline. Najviac smogových situácií je v okolí Košíc.

V porovnaní so susednými krajinami sú na tom slovenské mestá horšie než rakúske a české. Porovnateľná situácia ako u nás je v Maďarsku, najhoršia je situácia v Poľsku, kde je aj miesto s najhorším vzduchom v EÚ – Nowy Sącz, len dvadsať kilometrov severne od slovenských hraníc.

Porovnanie slovenských miest a okolitých krajín

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Koronavírus

    Priemysel

    Zdravotníctvo

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie