Denník N

Zbaví sa Poľsko energie z uhlia? Vláda chce postaviť v Baltickom mori veterné elektrárne

Autá blokujú cestu pri hnedouhoľnej bani Turów pri meste Bogatynia. Foto - TASR/AP
Autá blokujú cestu pri hnedouhoľnej bani Turów pri meste Bogatynia. Foto – TASR/AP

Okrem jednej poľskej vlády žiadna nedokázala výrazne obmedziť ťažbu uhlia v Sliezsku.

Hromadná výstavba nových veterných fariem na Baltickom mori. To je myšlienka vlády Mateusza Morawieckeho splniť klimatické požiadavky EÚ a postupne upustiť od energie z uhlia.

Poľsko už teraz veľmi zaostáva v transformácii energetiky, čo sa prejavuje aj rastúcimi cenami energií a rekordne vysokou infláciou. Môžu za to prakticky všetky poľské vlády po roku 2001 vrátane ľavice a Občianskej platformy.

Aktuálny návrh energetickej expanzie na mori je jedným z mála nápadov vlády PiS, ktorý prakticky bez výhrad podporuje aj opozícia a nezávislí experti. Je hodnotený ako ambiciózny, no reálny. Je to príležitosť na spoluprácu aj pre slovenské firmy z oblasti energetiky a lodného priemyslu.

Morský potenciál

Veterná energia na Balte je pre Poľsko vlastne poslednou šancou výrazne znížiť podiel uhlia v energetickom sektore. V súčasnosti Poľsko vyrába 44 percent elektriny z čierneho uhlia a 24 percent z lignitu. Momentálne nie je šanca na vybudovanie akejkoľvek jadrovej elektrárne ani na výrazné zvýšenie podielu obnoviteľnej energie na pevnine.

Pre porovnanie, na Slovensku viac ako polovica elektriny pochádza z jadrových elektrární a ďalších 17 percent z vodných elektrární. Okrem toho sa Slovensko rozhodlo odstaviť hnedouhoľné bane a energetiku založenú na tomto palive.

Medzitým sa v Poľsku z politických dôvodov vlády obávajú obmedziť ťažbu čierneho uhlia v Sliezsku a lignitu v rôznych regiónoch Poľska, keďže takmer každý takýto pokus sa zvyčajne končí obrovskými protestmi baníkov v poľskom hlavnom meste.

Možnosti námornej veternej energie v Poľsku sú skutočne pôsobivé. Poľsko má nielen

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Donald Tusk

Klimatická kríza

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie