Denník N

Šéf daniarov Žežulka: Naozaj som nečakal, že finančná správa je v takom stave

Jiří Žežulka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jiří Žežulka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Český manažér Jiří Žežulka je od vlaňajšieho decembra prezidentom finančnej správy. Preto už môže hovoriť, či sa mu darí zlepšovať imidž inštitúcie, výber daní, no zároveň byť ústretový voči podnikateľom.

Žežulka v rozhovore vysvetľuje aj to, ako rýchlo by dokázali zaviesť jednotný výber daní a odvodov a zvládnuť výber majetkovej dane, s čím ráta návrh daňovej reformy ministra financií Igora Matoviča.

O e-faktúre vraví, že ak dodržia sľub, že podnikatelia budú mať rok na jej odskúšanie, tak sa zavedie najskôr v roku 2024. Ak sa zavedie, kontrolný výkaz k DPH bude zbytočný.

V rozhovore ďalej hovorí:

  • ako sa zmenili IT nákupy finančnej správy a prečo daňové kontroly trvajú stále dlho;
  • že od januára 2022 bude fungovať obojstranná komunikácia;
  • o personálnych výmenách na finančnej správe;
  • o preverovaní pracovníkov na detektore lži;
  • aj o opatreniach v prospech podnikateľov.

Minister financií Igor Matovič predstavil nedávno návrh daňovo-odvodovej reformy, ktorá počíta s jednotným výberom daní a odvodov. Aj o tom ste sa s ním rozprávali vo štvrtok na ministerstve financií. Ako rýchlo by to vedela finančná správa zorganizovať? 

Nebudem klamať, nie je to nič jednoduché. Stav informačných systémov je v Sociálnej poisťovni veľmi podobný tomu, aký je u nás. Poisťovňa má 44 systémov, rôzne vzťahy s dodávateľmi, rôzny vendor lock-in, čiže závislosť od súčasného dodávateľa. Otázka je, či prepojiť existujúce systémy alebo vybudovať nové „na zelenej lúke“. Ďalšou oblasťou je legislatíva. Aby sme dokázali urobiť spoločný výber, musíme mať spoločný základ dane. To znamená, že nás čaká veľa legislatívnej práce. No, ako som povedal pánovi ministrovi, treba úlohu prijať, rozpracovať na drobné, dať tomu jednu hlavu, ktorá to povedie, a sme schopní. Otázka je, dokedy sa to má urobiť.

V priebehu budúceho roka by ste to vedeli zorganizovať?

Nemyslím si, že ten termín sme schopní splniť vo všetkých oblastiach. Všetko bude závisieť od parametrov. Keď pomôže legislatíva, keď budú „pracovité ruky“ a bude na to dosť prostriedkov a síl, tak sa to dá zvládnuť.

Aký je teda váš realistický odhad, odkedy by mohol na Slovensku fungovať jednotný výber daní a odvodov?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie