Denník N

Kam po iné vajcia do vianočného pečiva než tie z klietkového chovu? Ako reťazce plnia sľuby

Podstielkový chov. Ilustračné foto – TASR
Podstielkový chov. Ilustračné foto – TASR
  • Koniec klietkového chovu žiada podľa prieskumu z roku 2019 šesťdesiat percent Slovákov.
  • Šesť maloobchodných reťazcov a jeden veľkoobchod sľúbili, že s vajcami z klietok skoncujú do roku 2025.
  • Problém je u hydinárov, ktorí by vraj potrebovali 40 miliónov eur na prerobenie klietok na jeden z alternatívnych chovov nosníc.
  • V podiele klietkového chovu sme na tom horšie než priemer EÚ, kde sa už väčšina sliepok chová minimálne podstielkovým spôsobom.

memorande, ktoré začiatkom minulého roka spoločne podpísali Únia hydinárov Slovenska, Zväz obchodu SR a ministerstvo pôdohospodárstva, sa píše, že rekonštrukcia klietok na ekologickejšie chovy prebehne do roku 2030 aj s podporou štátu a eurofondov. Ministerstvo avizuje, že o peniaze sa bude dať žiadať od budúceho roka.

Dôvody, pre ktoré sú hydinári tlačení do rýchlejšej rekonštrukcie klietok než do roku 2030, sú dva.

Po prvé: reťazce, ktoré pokrývajú 75 percent maloobchodného trhu s potravinami (Kaufland, Lidl, Tesco, Billa, Terno spolu s Krajom a Delia), avizovali, že do štyroch rokov prestanú predávať a používať vajcia z klietkového chovu. Pripojil sa k nim nielen veľkoobchodný reťazec Metro Cash & Carry, ale aj reštaurácie alebo hotely.

Druhý dôvod je, že Európska komisia posudzuje možnosť zákazu klietkového chovu už od roku 2027 – teda o tri roky skôr, než dokedy to sľúbili hydinári podľa memoranda.

Ako ukazujú dáta zozbierané občianskym združením Humánny pokrok a Denníkom E, proces zmeny v obchodoch sa už rozbehol, hoci nie všade rovnakým tempom.

Z grafov nižšie je vidieť, že polovica zo šiestich reťazcov, ktoré poskytli svoje údaje, prešli výlučne alebo väčšinou na vajcia z alternatívnych chovov.

Žiadne vajcia od sliepok z klietok už nepredáva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Obchod

Ochrana prírody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie