Denník N

Najväčší domáci developer investuje v Londýne a Berlíne, podiel Slovenska klesne k 10 percentám

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Developer HB Reavis plánuje v najbližších rokoch stavať najmä v Londýne a v Nemecku, z dlhodobého pohľadu podiel Slovenska v jeho portfóliu klesne k desiatim percentám, hovorí šéf skupiny Marian Herman.

Firma, ktorú vlastní najbohatší Slovák, miliardár Ivan Chrenko, urobila prvú investíciu v hlavnom meste Veľkej Británie pred ôsmimi rokmi, keď už okrem Slovenska pôsobila v ďalších vyšehradských krajinách. V tom istom čase sa vzdala plánov investovať v Istanbule, na trhu, ktorý má síce obrovský rastový potenciál, ale aj úplne odlišnú podnikateľskú kultúru.

„Pre nás to bolo poučenie, aby sme sa sústredili na tie západné trhy,“ hovorí Herman v rozhovore s Denníkom N. „Mysleli sme si, že v Londýne ideme na trh, ktorý je veľmi likvidný, veľmi transparentný, a teda nízkomaržový. Paradoxne marže nie sú o nič menšie než v strednej Európe, práve naopak.“

HB Reavis má dnes v príprave alebo vo výstavbe projekty za 6,1 miliardy eur. Najviac peňazí má firma aktuálne investovaných vo Varšave, ale z dlhodobého hľadiska sa na prvé miesto dostane Londýn, ktorý je podľa Hermana „svätým grálom“ developerov. Slovensko však napriek tomu neopustí, má tu nakúpené pozemky a zásobu projektov na desiatky rokov, hovorí Herman, ktorý v minulosti pracoval ako investičný bankár v Londýne.

Postkoronové rozšírenie práce z domu podľa neho neznamená, že dopyt po kancelárskych priestoroch zanikne. Len sa bude koncentrovať na moderne vybavené „múdre“ budovy v lokalitách s dobrou dopravnou dostupnosťou. HB Reavis dnes v Londýne stavia svoju prvú kompletne uhlíkovo neutrálnu budovu a spolieha sa na to, že vyššie náklady na ňu sa viac než zaplatia v prémiovom nájomnom.

V rozhovore sa ešte dozviete:

  • ako londýnski agenti na začiatku ignorovali nových hráčov zo Slovenska;
  • prečo sa oplatí zbúrať budovu za 62 miliónov libier;
  • v čom je slovenský trh kancelárskych priestorov špeciálny a prečo inde HB Reavis neprerába kancelárske projekty na byty;
  • ako sa HB Reavis plánuje rozdeliť na developerskú a investičnú časť.

Prečo sa firma, ktorá bola úspešná na Slovensku, rozhodla pre expanziu? A prečo práve Londýn?

Tesne pred globálnou finančnou krízou v roku 2008 sa firme podarilo predať viacero projektov ako Apollo I alebo polovičný podiel v Auparku. Mala tak slušný kapitál a prišlo rozhodnutie expandovať do zvyšných častí V4. Založili sme kanceláriu najprv v Prahe, potom v Budapešti a posledná bola Varšava.

Pomerne rýchlo sme na tieto tri trhy prenikli, vo Varšave sa nám napríklad podarili úspešné projekty, ktoré sme predali, mali sme tak ďalší kapitál a začali sme sa zaoberať tým, kam by sme vedeli ďalej expandovať. Koncom roku 2011 sme identifikovali dva trhy, Londýn a Istanbul.

Londýn jednak preto, že to je svätý grál developerov, ale aj preto, že to je etalón veľmi likvidného, transparentného a predvídateľného trhu, ale aj veľmi súťaživého. Tam by to malo byť takpovediac na istotu, aj s keď menšou ziskovosťou.

Oproti tomu je istanbulský trh prudko rastový, veľmi demograficky silný. Nikto vlastne nevie povedať,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie