Neotvárajte si gastro podnik bez partnera, ktorý tomu rozumie, radí komik Gordulič po tom, ako jeho comedy klub po roku skončil

Keď Ján Gordulič po prvej vlne pandémie otváral prvý slovenský stand-up comedy klub, veril, že hlavné mesto konečne bude mať priestor, ktorý stmelí dobre rozbehnutú scénu, ktorú pred 12 rokmi štartoval. Presne po roku sa jeho sen skončil. V rozhovore s Denníkom E hovorí, že po zatvorení klubu cíti predovšetkým úľavu.
Známa komediálna šou Silné reči, ktorú 41-ročný bratislavský komik, scenárista a moderátor produkuje, si v septembri 2020 našla svoju stálu scénu v divadle Malá scéna v centre hlavného mesta. Gordulič si navyše prenajal aj pridruženú kaviareň. Dnes každému, kto by si bez predchádzajúcich skúseností chcel otvoriť gastro prevádzku, hovorí, aby sa spojil s profesionálom.
„Netušil som, čo to bude obsahovať,“ hovorí. „Ja, čo som s gastrom nemal nikdy nič spoločné, som sa zrazu stal otrokom tej kaviarne. Osemdesiat percent času som strávil riešením situácií ako nefunkčný kávovar, alebo keď niekto zabudol objednať pivo a my sme prišli o 200 eur na tržbe.“
Aj keď tlačová správa k otvoreniu klubu hovorila, že len blázon by si uprostred pandémie otvoril nový podnik, korone pripisuje menej ako polovičný podiel na tom, že neprežil. Podľa neho doplatil na zlé riadenie a mal aj smolu v tom, že budova, v ktorej sídlil, sa ocitla pod lešením.
V rozhovore sa ešte dozviete:
- čo robili komici zo Silných rečí cez lockdown,
- prečo mali jeho firmy nárok na viac ako 100-tisícovú pomoc od štátu,
- či rozmýšľa o novom priestore pre comedy klub,
- prečo skončila Silné reči TV a či sa dá zarobiť na online stand-up comedy,
- čo o Slovákoch a politikoch podľa komika odhalila pandémia,
- od akých slovenských firiem by nezobral zákazku.
Na konci augusta ste po roku fungovania zatvorili prvý slovenský comedy club. Aké sú to s odstupom pocity?
Hlavne úľava. Mesačné náklady tam po zarátaní nájomného – aj zníženého – či peňazí na čašníčky boli šesť- až osemtisíc. Už dva-tri posledné mesiace som nespával dobre, čakal som, čo urobí leto, ale prišla konkurencia s terasami, naša budova bola celý čas pod lešením a kaviareň vyzerala zatvorená. Zrazu je to pocit, že peniaze, ktoré si zarobím moderovaním a inými aktivitami, si môžem nechať a nemusím ich vraziť do podniku.
Otvorili ste už počas covidu, v prestávke medzi prvou a druhou vlnou. Nebolo to od začiatku príliš veľké riziko?
Bolo, veď v tlačovej správe, ktorú sme k tomu vydávali, sme povedali, že len blázon by si otvoril