Denník N

Získanie dotácie na obnovu rodinného domu bude možné bez vlastných peňazí, na úver nebude treba založiť nehnuteľnosť

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Maximálna dotácia na obnovu domu bude 16 600 eur.
  • Druhú polovicu musí majiteľ domu doložiť sám alebo požiadať banku o špeciálny úver s nízkym úrokom.
  • O ručenie sa postará Európska banka pre obnovu a rozvoj.
  • Záujem o dotácie je už teraz veľký.

Na budúci rok sa začne rozdeľovanie dotácií žiadateľom, ktorí si chcú zrekonštruovať starší rodinný dom. Už na prelome rokov by mali byť známe technické špecifikácie, pri  ktorých bude možné dom rekonštruovať pred zverejnením dotačnej výzvy a o peniaze požiadať spätne.

Okrem viac ako 16-tisícového príspevku od štátu bude môcť majiteľ staršieho rodinného domu požiadať aj o špeciálny úver v komerčnej banke. Majiteľ zaň nebude musieť ručiť – urobí to za neho Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Znamená to, že človek prakticky nebude potrebovať žiadne vlastné peniaze. Celú sumu získa vďaka trom inštitúciám – polovicu nákladov mu dá štát, druhú mu požičia banka, pričom o ručenie sa postará tretia inštitúcia – EBOR. Úroky by mal človek bez problémov splatiť z toho, čo ušetrí na energiách.

Na tlačovej konferencii to v piatok uviedli minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) a výkonná riaditeľka EBOR-u Charlotte Ruhe, ktorá je zodpovedná za strednú a juhovýchodnú Európu. Spoločne podpísali memorandum, podľa ktorého vyčlení banka na záruky sto miliónov eur.

Riaditeľka EBOR-u uviedla, že ide o prvý projekt svojho druhu, ktorý banka podporí. Inšpirovať by sa ním mohli aj v ďalších krajinách.

Zopakujme, že na získanie dotácie od štátu v najvyššej možnej výške 16 600 eur potrebuje žiadateľ doložiť druhú polovicu.

Záruka od EBOR-u umožňuje, že mu ich požičia komerčná banka s nízkym úrokom. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) by mohol byť okolo jedného percenta.

Záujem ponúkať úvery má podľa denníka Sme minimálne Slovenská sporiteľňa, ale rokovania prebiehajú aj s VÚB a Prvou stavebnou sporiteľňou.

Prečo je to dôležité?

  • Vstup EBOR-u do projektu umožní čerpanie peňazí najmä tým, ktorí nemajú na rekonštrukciu odložených dosť vlastných peňazí.
  • Okrem toho by to malo stlačiť nadol aj úroky, ktoré si budú banky za požičané peniaze pýtať. Pri komplexnej obnove by sa mali požičané peniaze splatiť už len tým, že majiteľovi domu klesnú účty za energie.
  • O úver od banky sa budú môcť uchádzať aj ľudia, ktorí svojou nehnuteľnosťou za nejaký úver alebo hypotéku ručia sebe alebo svojim blízkym.
  • Pomôže to dosiahnuť hlavný cieľ projektu – pomôcť ľuďom v najchudobnejších regiónoch, aby si obnovili domy, ktoré znečisťujú ovzdušie svojím vykurovaním.
  • Dom zrekonštruovaný podľa technických podmienok bude mať spotrebu energií nižšiu minimálne o tridsať percent. Ministerstvo životného prostredia hovorí, že najvyššia úspora by mohla byť až okolo osemdesiat percent.
  • Celý projekt obnovy domov je možný bez toho, aby to zaťažovalo štátny rozpočet. Peniaze na dotácie idú z plánu obnovy, pôžičky poskytnú komerčné banky a ručiť za ne bude EBOR.

Čo treba urobiť, ak uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete dotáciu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie