Denník N

Príde koniec rozprávkového rastu akciových trhov, alebo môže pokračovať? (Odpovedalo 5 odborníkov)

Ilustračné foto – JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

O akciách zvyknú odborníci v poslednom čase hovoriť, že sú drahé. Znamená to, že sa máme rozlúčiť s rastami, ktoré dosahovali v posledných rokoch? Piati odborníci hovoria, čo od akciového trhu očakávajú v krátkom čase a ako ho vidia o desiatky rokov, keď viacerí z tých, čo si teraz šetria na dôchodok, prídu do dôchodkového veku.

Zaujímavým zárobkom na dlhopisovom trhu neverí nik. Tým, čo si sporia v druhom pilieri v garantovaných fondoch, odkazujú, že sa im tam pri súčasnej inflácii hodnota úspor garantovane akurát tak zníži.

Otázky: 

  1. V súčasnosti sú vraj akcie drahé; čo to znamená pre súčasných investorov? Majú počítať s tým, že už akcie nebudú rásť tak, ako sme zvyknutí? Prečo?
  2. V čom je rozdiel, ak o budúcnosti akciového trhu uvažujete v horizonte najbližších dvoch-troch rokov v porovnaní s tým, čo ho bude ovplyvňovať o 20-30 rokov, teda v čase, keď sa mnohí investori dostanú do dôchodkového veku? Aké súvislosti treba vnímať medzi starnutím populácie a výkonnosťou akciového trhu?
  3. Aké sú vaše výhľady (aj na dlhé obdobie) pre dlhopisový trh? Majú dlhopisoví investori (aj tí, čo si sporia v garantovaných fondoch druhého piliera) šancu na zaujímavejšie zárobky alebo nie? Kedy áno? Čo by sa muselo stať?

Odpovedajú:

  • Pavel Škriniar, ekonóm, Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Matej Varga, vedúci riadenia investícií v 365.invest, správ. spol. a. s.
  • Roman Scherhaufer, spoluzakladateľ EIC, o. c. p.
  • Róbert Kopál, riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi
  • Roman Vlček, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností

Akciový index S&P 500

Zdroj – MarketWatch

V súčasnosti sú vraj akcie drahé; čo to znamená pre súčasných investorov? Majú počítať s tým, že už akcie nebudú rásť tak, ako sme zvyknutí? Prečo?

Pavel Škriniar
ekonóm, Ekonomická univerzita v Bratislave

Štandardné upozornenie, že s investíciou je spojené riziko a doterajšie výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov, má svoje opodstatnenie. Aj dlhodobé výnosy sa medzi jednotlivými desaťročiami líšia a je jedno, či ide o jednorazové alebo pravidelné investovanie. Noví investori by na trh mali vstupovať s vedomím, že máme za sebou jedno z najlepších období v histórii. Pokles úrokových sadzieb do mínusu, kvantitatívne uvoľňovania, protipandemické opatrenia a finančná výpomoc pre zamestnancov sú dôvody, prečo ceny akcií mohli vyrásť do súčasných výšok. Niečo podobné sa tak skoro nezopakuje.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie