Denník N

Panel expertov: Takmer všetci ekonómovia odporúčajú povinné očkovanie

Aktuálna otázka v Paneli expertov Denníka E pre najvýznamnejších slovenských ekonómov znela:

Za akých okolností, respektíve pri splnení akých podmienok by bolo rozumné zaviesť povinné očkovanie proti covidu-19?

  • Ak áno, pre koho by to malo byť povinné?

  • Ak áno, ako by mali byť konštruované represie za nesplnenie tejto povinnosti?

  • Ak si myslíte, že povinné očkovanie je v súčasnosti neprimeraný pokus o riešenie problému, aký iný postup by ste navrhovali?

Odpovedali: Šuster, Baláž, Smatana, Bláhová, Mikloš, Draxler, Štefanides, Vašáková, Kažimír, Vlachynský, Veselková, Suďa, Ovčarik, Kišš, Kahanec a Hirman. Najprv výber z odpovedí ekonómov:

Štefan Kišš, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze

Som za povinné očkovanie pre všetkých. Musíme konať, už nie je na čo čakať.


Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS

Začnime napríklad s povinnosťou pre 80+ do konca januára, pre 70+ do konca februára, 60+ do marca, zdravotníkov a učiteľov do apríla, policajtov a vojakov do mája, 50+ do júna. Ak sa niekedy medzitým ukáže, že to už stačí, tak fajn, nemusíme pokračovať ďalej. Ak to stačiť nebude, tak pridáme ďalšiu skupinu.


Vladimír Baláž, predseda Vedeckej rady Prognostického ústavu SAV

Grécky systém pravidelných mesačných pokút pre nezaočkovaných má niečo do seba, ale neviem, či by bol v súlade s našou ústavou.


Martin Smatana, odborník na ekonómiu zdravotníctva

Som si vedomý, že zavedenie povinného očkovania pre vybrané skupiny je v súčasnej polarizovanej spoločnosti extrémne náročný krok. Je to rozhodnutie, ktoré bude politicky isto zneužité. Politici si však musia uvedomiť, čo im je prednejšie. Či sú to ľudské životy a stovky miliónov eur odvrátených škôd, alebo pár percent preferencií vo volebných prieskumoch.


Renáta Bláhová, audítorka, daňová poradkyňa a expertka na financie, v súčasnosti riadi ako krízový manažér aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Môj osobný názor je, že sme už vynaložili všetko dostupné úsilie na pozitívnu motiváciu obyvateľov našej krajiny dať sa zaočkovať dobrovoľne.


Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Áno, som za povinné očkovanie proti covidu-19 a som za toto riešenie už dávno. Povinné by malo byť pre štátnych zamestnancov, najmä zdravotníkov, policajtov, vojakov, hasičov, učiteľov a minimálne tých úradníkov, ktorí prichádzajú do styku s verejnosťou. A potom tiež seniorov, ktorí sú ohrození najviac.


Juraj Draxler, bývalý minister školstva

Zavedenie povinnej vakcinácie skôr ukončí dlhodobé rozorvanie spoločnosti, ktoré táto téma spôsobuje. Napriek prvotnému odporu. Drvivá väčšina ľudí sa prispôsobí, tým sa diskusie z väčšej časti skončia a spoločnosť sa posunie k nejakému inému problému.


Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky

Povinné očkovanie u nás nie je rozumné riešenie. Na rozdiel od susedného Rakúska, kde sa k takémuto riešeniu uchýlili, my na Slovensku máme vyššiu zaočkovanosť obyvateľstva, lepšie nemocnice a sme aj bohatšia krajina, ktorá si môže dovoliť míňať verejné zdroje na všakovaké bonusy. Alebo nie?


Lívia Vašáková, poradkyňa predsedu vlády pre Plán obnovy a odolnosti

V súčasnej situácii nemáme, žiaľ, na výber medzi dobrými a ešte lepšími riešeniami. Povinné očkovanie patrí skôr medzi zlé riešenia a môže v súčasnej situácii viesť k ďalšej eskalácii napätia v spoločnosti. Ešte horšia je však pandemická situácia v krajine, a preto je z môjho pohľadu potrebné zvážiť všetky alternatívy vrátane povinného očkovania.


Peter Kažimír, guvernér NBS

Povinné očkovanie nesmie byť vnímané ako akt proti „nepriateľom” štátu, ale ako vynútená posledná možnosť ochrany životov dezorientovanej, zneistenej a neveriacej väčšiny neočkovaných pred hrozbou ďalšieho smrtiaceho variantu vírusu.


Martin Vlachynský, INESS

Povinné očkovanie proti covidu by nebola jednorazová akcia, ktorá „prebolí“, ale muselo by byť pravdepodobne pravidelné. Vidím v tom potenciál na taký veľký a trvalý rozkol v spoločnosti, že u mňa prínosy neprevažujú nad nákladmi takéhoto kroku.


Marcela Veselková, analytička Inštitútu sociálnej politiky

Povedzme si pravdu. Očkovanie proti COVID-19 bude skôr či neskôr povinné.


Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk

Odmeňovať, alebo presnejšie podplácať ostatnú neočkovanú populáciu, aby sa dala očkovať a chránila tak vlastné zdravie, považujem za nemorálne. A sumy, o ktorých hovorí koalícia, za nehorázne. Ak potrebujeme minúť pol miliardy eur, ktorú ani nemáme, teda ktorú si budeme musieť požičať, radšej ju použime v zdravotníctve na odmeny najviac vyťaženým lekárom, sestrám a ostatnému zdravotníckemu personálu, prípadne na investície, napríklad do lepšieho prístrojového vybavenia.


Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments

Povinné očkovanie by sa malo začať ľuďmi nad šesťdesiat rokov, teda vekovou kategóriou, ktorá dnes plní nemocnice. Zvolávať ľudí by mali všeobecní lekári.


Martin Kahanec, profesor ekonómie, expert na verejnú správu, trh práce a migráciu

Povinné očkovanie môže byť legitímnym a demokratickým riešením, ak sa k nemu dopracujeme procesom, ktorý adekvátne zohľadní legitímne záujmy ľudí, ktorí sú za ako aj proti nemu. (…) V prípade takého významného a polarizujúceho rozhodnutia, akým by povinné očkovanie proti Covid-19 nepochybne bolo, však na základe týchto argumentov odporúčam prerokovanie tejto otázky parlamentom tak, aby boli rovnako vypočuté hlasy za aj proti.


Karel Hirman, energetický analytik

Jedným z mála skutočných pokrokových úspechov bývalého socialistického Československa bolo svetové líderstvo v potlačení a úplnom zlikvidovaní kedysi masívne rozšírených smrteľných chorôb, a to práve vďaka premyslenému, masívnemu a povinnému očkovaciemu programu celej populácie. Ten, kto nie je schopný sa poučiť nielen z chýb iných, ale dokonca ani svojich bývalých úspechov, je pri dnešnej pandémii nevyhnutne odsúdený na pokračovanie v masovej eutanázii nezaočkovaného obyvateľstva, sprevádzanej súčasne aj úpadkom „zdravia“ verejných financií.


A teraz celé odpovede:

Štefan Kišš, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze

Som za povinné očkovanie pre všetkých. A aj jeho zavedenie len pre vybrané skupiny ľudí by bola významná pomoc pre zvládnutie pandémie. Musíme konať, už nie je na čo čakať. Pokus pozitívne motivovať ľudí na očkovanie nepriniesol na Slovensku potrebný zlom. Miera očkovania populácie je nedostatočná, prírastky sú naďalej nízke. Mnohé krajiny zavádzajú aj sankcie pre nezaočkovaných alebo výhody pre zaočkovaných. Zároveň stále platí, že účinnosti akýchkoľvek opatrení by významne pomohla jasná podpora očkovania všetkými politikmi naprieč politickým spektrom.

Povinné očkovanie v skutočnosti nie je nič nové. Na Slovensku existuje systém povinného očkovania (deti sú očkované proti 10 chorobám a zdravotníci proti hepatitíde B, ak neboli preočkovaní v detstve), takže takýto krok by nebol bezprecedentný. Skúsenosť zo zahraničia ukazuje, že takýto mandát výrazne zvyšuje mieru zaočkovanosti. Nejaká forma povinného očkovania proti covidu pre určité skupiny funguje v TalianskuFrancúzsku, alebo v meste New York. Od jari bude fungovať aj vo Veľkej Británii, alebo v hlavnom meste Indonézie JakarteLotyšsko zaviedlo povinné očkovanie pre pracovníkov v zdravotníctve, školstve a v sociálnej starostlivosti a Rakúsko zaviedlo od februára povinné očkovanie.

Penalizácia pre nezaočkovanú populáciu môže mať rôzne formy.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Očkovanie proti koronavírusu

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie