Denník N

Majiteľ Mäsa od Romana o lockdowne: Steaky spadli o polovicu, nevypredám ani japonské hovädzie wagyu za tisíce (+ video)

Roman Kóňa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Kóňa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je urážlivé, aby sme si s ministrom financií hovorili „niečo za niečo“. Ak si mám vybrať, či mať 20-percentnú DPH, alebo ísť do nejakej Matovičovej blbosti, vyberám si DPH, vraví Roman Kóňa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Roman Kóňa (38) pred rokmi zakladal Regal Burger, dnes je majiteľom bratislavského remeselného mäsiarstva Mäso od Romana, kde predáva aj pripravuje mäso, steaky a ďalšie jedlá. V rozhovore hovorí:

  • ako sa jeho podnik prispôsobil ďalšiemu lockdownu a kde mu vznikajú mnohotisícové straty,
  • prečo ľudia cez lockdown nekupujú steaky a aké jedlá vymyslel, aby prežili donášku,
  • prečo na rozdiel od druhej vlny nevyužíva aplikáciu od Woltu a ako podobné firmy zarábajú,
  • čo by ho potešilo od slovenských hygienikov a prečo nesúhlasí s bistrami, ktoré demonštratívne ignorujú nariadenia
  • a prečo je presvedčený, že slovenskí zákazníci sú rozmaznaní.

Čo vám priniesol ďalší lockdown, o ktorom sme si mysleli, že už snáď nepríde?

Asi to bude znieť nezvyčajne, ale nemôžem si sťažovať. Fungujeme pomerne dobre, aj keď sme sa museli dosť radikálne prispôsobiť. Všetci vieme, čo sa dialo v posledných týždňoch. Bol tu nejaký automat rozdelený na okresy, na základe ktorého sa dalo odhadnúť, ako najhoršie na tom bude Bratislava. Začali sme sa teda podnikateľsky pripravovať, že v októbri, novembri či decembri by sme mohli organizovať aj nejaké akcie či vianočný predaj.

Video: Mäsiar Roman Kóňa: Štát chce, aby sme kontrolovali rúška, ale s poslancami bez nich si poradiť nevie

Nerátali ste s tým, že nebudete môcť predávať inak ako cez výdajné okienko, keďže Bratislava mala byť na základe zaočkovanosti staršej populácie, myslím, najhoršie červená.

Áno, presne tak. Vedeli sme, že sa môže stať, že sa nebude môcť konzumovať jedlo vo vnútri, takže sme sa pripravili na to, aby sme mali sedenie vonku s ohrevmi. Plánovali sme nejaké tržby a na základe toho sme urobili nejaké investície. No prišiel lockdown. Nie je to niečo, na čo sa môžeme sťažovať, aj keď prišiel pomerne nepredpokladane. Nehovorím, že rýchlo, ale štát nekomunikoval nič dopredu. Nevedeli sme, čo bude zajtra alebo pozajtra, kedy to vyhlásia, s akou platnosťou. Nakoniec to dopadlo tak, že vláda prijala rozhodnutie večer a už od rána platil lockdown. I keď na uliciach to na lockdown veľmi nevyzerá.

Čo to znamenalo pre vás?

Že sa musíme prispôsobiť. Okamžite sme si prešli všetky dostupné informácie. Bohužiaľ, u nás sa nedá hovoriť, že by tu existovali nejaké manuály, ako postupovať. Prešli sme na systém objednávania jedla dopredu a na to, že si ľudia budú brať jedlo len ako „take away“.

Keď vláda rozhoduje o lockdowne, zvykne si brať niekoľko dní na to, než sa v koalícii dohodnú. Patríte k podnikateľom, ktorí a priori neodmietajú protipandemické opatrenia, ale čo to pre vás znamená, keď sa schváli lockdown zo dňa na deň? Veľmi zjednodušene povedané: máte plné chladničky, lebo rátate s tým, že na druhý deň budete ešte normálne fungovať?

Vďakabohu, fungujeme tak, že skladové zásoby nie sú nejaké veľké. Neplánujeme menu na najbližšie týždne či mesiace. My svoju dennú ponuku plánujeme v predstihu dvoch-troch dní a to, čo budeme predávať, zákazníkom komunikujeme deň dopredu. Z pohľadu nákupu a zásob teda lockdown „zo dňa na deň“ nie je až taký problém. Skôr to robí problém pri plánovaní ľudských zdrojov, môjho času a pracovníkov v zálohe.

A, samozrejme, akcií. Ja okrem predaja mäsa a jedla robím vo svojej prevádzke aj kurzy prípravy mäsa. Trvajú dve až štyri hodiny a sú pomerne navštevované. V ten týždeň, keď vláda schválila lockdown,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie