Denník N

Čo by útok Putina na Ukrajinu znamenal pre Slovensko? Ešte drahšie energie a zrejme množstvo utečencov

Foto - AP
Foto – AP
  • Podľa správy CIA by Rusko na konci januára mohlo vtrhnúť na Ukrajinu. Analytici považujú túto možnosť za menej pravdepodobnú, ale reálnu. 
  • Západ odrádza Rusov od invázie veľkými hospodárskymi škodami.
  • Pre slovenskú ekonomiku by vojna znamenala ešte prudší rast cien energií a surovín a nedostatok plynu. 
  • V utorok o Ukrajine rokujú prezidenti Biden a Putin.

Uniknutá správa americkej tajnej služby CIA hovorí o možnosti, že ruská armáda na konci januára 2022 zaútočí na Ukrajinu so 175-tisíc vojakmi.

Rusi to popierajú, ale ich prezident Vladimir Putin zavádzal aj o dvoch predchádzajúcich vojenských akciách na ukrajinskom území. Prvým bola invázia na Krym, druhým podpora ruských separatistov v hraničnom regióne Donbas.

Na hranici s Ukrajinou sa podľa zdrojov americkej vlády už zhromaždilo približne 100-tisíc vojakov.

Americkí a kľúčoví európski lídri preto berú hrozbu vojny na Ukrajine vážne. Americký prezident Joe Biden v utorok popoludní rokoval s Putinom o jej odvrátení cez videohovor. Od útoku ho chce odradiť hrozbou tvrdých sankcií, ktoré by Rusom spôsobili obrovské škody.

Výsledok rokovania nebol v čase uzávierky tohto textu jasný. Zverejnili iba úvodné privítanie. Rokovania potrvajú tak dlho, ako bude treba, povedal podľa agentúry ČTK Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Mikloš: Rusi vedia, koľko by ich vojna stála

Útok ruskej armády na Ukrajinu je menej pravdepodobná, ale reálna možnosť, hovoria viacerí zahraniční aj slovenskí komentátori.

„Myslím si, že nedôjde k otvorenej vojne, lebo náklady pre Rusko by boli obrovské,“ hovorí bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý niekoľko rokov radil ukrajinským politickým špičkám s reformami.

V hre sú ďalšie sankcie pre ruské energetické firmy a voči Putinovým spolupracovníkom, v krajnom prípade aj odpojenie od medzinárodného platobného systému SWIFT.

EÚ by navyše ešte viac pracovala na zbavení sa závislosti od ruských surovín. Rusom by hrozilo, že sa nikdy neotvorí desaťmiliardový plynovod NordStream2. Pri aktuálnych vysokých cenách elektriny by prišli o obrovské peniaze.

Druhý Miklošov argument je, že Ukrajina má už dnes bojaschopnú armádu a ľudí, ktorí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Joe Biden

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie