Denník N

Zvieratá to cítia a bránia sa, hovorí šéf veterinárov o usmrtení 24-tisíc prasiat v Jesenskom

Foto - ŠVPS
Foto – ŠVPS

Na farme dánskej firmy Pigagro v Jesenskom pri Rimavskej Sobote musia veterinári v týchto dňoch pre africký mor ošípaných usmrtiť 24-tisíc prasiat. Ide o najväčšie vynútené zabíjanie zvierat v histórii Slovenska.

Žiadna iná možnosť ako drastická likvidácia celého chovu neexistuje, lebo nákaza je pre prasatá mimoriadne infekčná, smrteľná. Doteraz na ňu neexistuje žiadny liek ani vakcína.

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš hovorí o náročnosti usmrcovania zvierat a o tom, aký nebezpečný je tento prípad pre celý chov prasiat a produkciu bravčoviny na Slovensku.

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Foto – TASR

V Jesenskom teraz krajina stráca štyri percentá všetkých svojich prasiat. A čo je ešte horšie, medzi usmrcovanými zvieratami je až 3 600 prasníc matiek. Slovensko tak prichádza o 11 percent všetkých dospelých prasníc.

Problém sa navyše rozširuje. Veterinári už teraz vedia, že ďalších päť a pol tisíca prasiat musia usmrtiť na ďalšej farme Pigagra v Brutoch pri Nových Zámkoch. Aj tam sa už totiž objavila nákaza malých prasiatok, ktoré tam priviezli na vykŕmenie práve z farmy Jesenské.

Ako prebieha usmrcovanie zvierat na postihnutej farme? Ide až o 24-tisíc zvierat.

Je to veľmi zložité, musíme sa s tým však vysporiadať. Zložité to je, lebo je to veľa zvierat od veľkých prasníc až po malé prasiatka. Ľudia zo ŠVPS musia brať od matiek aj práve narodené prasiatka a hneď s nimi idú do plynu. To sú hrozné pohľady pre každého. Malé prasiatka do 15 kilogramov sa usmrcujú v plynových komorách a veľké prasnice elektrikou, ako to je bežné aj na bitúnkoch. Je to namáhavé a psychicky náročné. Tie zvieratá cítia, že idú zomrieť. A dospelé prasnice zo strachu na našich ľudí aj zaútočia. Bránia sa a chcú uniknúť. Ľudia už

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie