Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Problémy s daňovou reformou nemá len Igor Matovič, ale aj Joe Biden

Joe Biden chcel na veľký program investícií 3 a pol bilióna dolárov, musel ho však zosekať na polovicu a jeho schválenie nemá ešte vôbec isté. Foto - TASR/AP
Joe Biden chcel na veľký program investícií 3 a pol bilióna dolárov, musel ho však zosekať na polovicu a jeho schválenie nemá ešte vôbec isté. Foto – TASR/AP

Pred vyše mesiacom som na tomto mieste písal o tom, že americký prezident Joe Biden chce väčší štát, ale nevie sa, kto ho zaplatí. Odvtedy došlo v tejto téme k istému posunu, namiesto úspechu však komentátori hovoria skôr o fiasku.

Pripomeňme si, že prezident Biden pôvodne zamýšľal presadiť veľký program investícií do ekológie, zdravotníctva, školstva a sociálnych programov za 3 500 miliárd USD. Nakoniec musel tento objem zosekať na polovicu a program s názvom „Built Back Better“ (BBB), teda niečo ako „postavme to opäť lepšie“, má mať hodnotu 1 750 miliárd USD.

Tesná väčšina v kongrese, ešte tesnejšia v senáte a názorové spory medzi umiernenými a progresívnymi demokratmi viedli k tomu, že sa nepodarilo nájsť zhodu na zvýšení zdanenia kapitálových výnosov, korporátnej dane ani dane z príjmov fyzických osôb.

A tak sa zdroje na financovanie programu BBB budú kryť zo zvýšenia daní, ktoré väčšina ekonómov považuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie