Denník N

Chcem investovať: Ako si mám vybrať obchodníka alebo banku? Je lepší slovenský alebo zahraničný obchodník?

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Kto chce investovať, často rieši otázku, ako si správne vybrať obchodníka, či je lepší domáci alebo zahraničný alebo či ísť radšej do banky. Piati odborníci na financie vysvetľujú, ako o tom treba uvažovať, prečo si niektorí myslia, že je lepší domáci obchodník a prečo sa podľa niektorých oplatí skôr zahraničný.

Takisto hovoria, prečo nutne nemusí platiť, že ETF fond je najlacnejším riešením, aké poplatky sa platia, čo sa dá vyčítať zo zverejneného výnosu podielového fondu a čo v prípade ETF fondu.

1. Chcem investovať a známi mi hovoria, že si mám vybrať niektorý ETF fond, ktorý ponúkajú obchodníci s cennými papiermi, lebo tie sú najlacnejšie. Je to tak? Keďže obchodníkov je už na trhu pomerne dosť, podľa čoho si mám vybrať takého, prostredníctvom ktorého budem investovať? Malo by pri rozhodovaní zavážiť aj to, ako dlho je obchodník na trhu? Mám sa spýtať aj v banke, či ponúka možnosť investovať do ETF? Keď si vyberám obchodníka online, nie je už potom výhodnejšie vybrať si radšej zahraničného?

2. Viem, že ETF sú orientované na rôzne sektory, akcie, dlhopisy, ale už aj kryptomeny a podobne. Ktorý ETF môže byť pre mňa vhodný, ak mám 30, 45 alebo 55 rokov? Ak mám konkrétnu predstavu, do ktorého typu ETF chcem investovať, vie mi v tom obchodník vyjsť v ústrety?

3. Ak chcem investovať do podielového fondu, je najvýhodnejšie vybrať si za správcu banku, kde mám otvorený účet a prípadne aj hypotéku, alebo to nemusí platiť?

4. Aký ročný poplatok za správu a aký výnosový poplatok je ešte podľa vás akceptovateľný v porovnaní s poplatkami na trhu? Je zverejnený výnos podielového fondu a ETF fondu už očistený o poplatky alebo nie je?

Odpovedali:

  • Ján Šebo, výskumný pracovník Ekonomickej fakulty UMB a spoluzakladateľ Oranžovej obálky;
  • Michal Nalevanko, šéf analytickej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy;
  • Vladimír Baláž, ekonóm Prognostického ústavu SAV;
  • Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave;
  • Vladimír Jurík, investor a bloger (www.peniazesucas.sk).

Tu sú ich odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie