Denník N

Finančná odmena za očkovanie nebude fungovať a ešte si zarábame na budúce problémy, hovorí behaviorálny analytik

Foto - archív M. Šuchu
Foto – archív M. Šuchu

Behaviorálny analytik zo spoločnosti Mindworx Matej Šucha si nemyslí, že finančná odmena zvýši záujem občanov o očkovanie. Naopak, vytvára to pre ľudí zlý precedens, že ak štát im za niečo teraz platí, môže to byť tak aj neskôr, a preto niektorí môžu s očkovaním čakať. Napríklad tí, ktorí majú dnes 59 rokov.

Alebo to môže zvýšiť obavy ľudí, že ak im chce štát za to platiť, nie je niečo v poriadku.

Ukazujú to aj experimenty a skúsenosti zo zahraničia a nakoniec aj prieskum slovenského ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého nerozhodných ľudí finančná motivácia nemotivuje, ale demotivuje.

Štát by mal podľa neho najprv porozumieť tomu, aké sú bariéry, ktoré ľuďom stoja v ceste, aby sa dali zaočkovať, a potom vytvoriť ekosystém, ako im pomôcť tieto bariéry prekonať. Napríklad im poslať esemesku s dvoma termínmi na očkovanie.

Šucha predpokladá, že vláda o dva mesiace dospeje k povinnému očkovaniu, a toto budú len vyhodené peniaze.

Vládna koalícia sa dohodla, že záujem o očkovanie ľudí nad 60 rokov podporí sumou 300 eur a 200 eur. Nakoniec to teda nebudú 500-eurové poukážky a stovka v hotovosti navyše. Dajme teraz bokom dosah na verejné financie. Môže 300 alebo 200 eur zvýšiť záujem starších o očkovanie?

Myslím si, že je to zlý krok, lebo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie