Denník N

Skoro polovica mladých Britov ani nechce vedieť, aké má dlhy. Mladí na Slovensku sa zdajú zodpovednejší

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia
  • Hoci dlh obyvateľstva na Slovensku rastie rýchlo, ľudia majú dojem, že ho majú pod kontrolou výrazne častejšie než v iných krajinách. Ukazuje to európsky prieskum inkasnej spoločnosti Intrum.
  • Mladí ľudia na Slovensku sa cítia poriadnejší ako ich rovesníci v zahraničí, zriedkavejšie nemajú prehľad o tom, koľko dlžia. No generácia ľudí nad 55 rokov sa v tom stráca častejšie, než je európsky priemer.
  • Každý piaty človek na Slovensku povedal, že sa ani nesnaží pochopiť, čo zmena úrokov spraví s jeho dlhom. Väčšina je pritom presvedčená, že má dobré finančné vzdelanie.

O čo ide: Len za rok narástol dlh domácností na Slovensku o osem percent, čo je najviac zo všetkých krajín Európskej únie. Ľudia sa dlhodobo rýchlo zadlžujú, no tunajšie banky nemajú veľké problémy s tým, že by ich nesplácali. Aj obyvatelia majú pocit, že majú svoje dlžoby pod kontrolou.

Podľa prieskumu inkasnej spoločnosti Intrum, ktorý robí každý rok v 24 európskych krajinách, nemá prehľad o celkovej výške svojich dlhov len 12 percent na Slovensku. To nás radí do tej najzodpovednejšej tretiny krajín. V priemere o svojich dlhoch nechce ani len vedieť 16 percent oslovených Európanov.

Prečo to je zaujímavé: Hoci väčšiu šancu nazbierať dlhy a nemať o nich prehľad majú starší ľudia, v skutočnosti sa v nich podľa prieskumu viac strácajú mladí. Napríklad až 53 % mladých Španielov do 21 rokov nechce vedieť, koľko celkovo dlžia. Vo Veľkej Británii má 45 % mladých ľudí do 36 rokov k svojim podlžnostiam rovnaký postoj.

Na Slovensku sú však podľa prieskumu mladí ľudia nielen v porovnaní s nimi, ale aj s európskym priemerom výrazne zodpovednejší. Alebo to aspoň o sebe tvrdia. Svoje dlžoby dokonale nepozná 16 % ľudí mladších ako 21 rokov, respektíve 14 % ľudí medzi 22 a 37 rokmi.

Zdroj: Intrum, European Consumer Payment Report

„To, že mnohí mladí spotrebitelia nemajú dostatočnú kontrolu nad svojimi osobnými financiami,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie