Denník N

Štúdia ekonómov ukázala škodlivosť Dankovho zrušenia daňových licencií

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Štát sa zrušením daňových licencií zbytočne pripravil o efektívny nástroj boja proti daňovej optimalizácii, naznačuje štúdia medzinárodného tímu ekonómov.
  • Firmy po ich zavedení začali vykazovať taký zisk, aby sa ich daňová povinnosť blížila minimálnej dani. Príjmy štátu tak vzrástli.
  • Dáta potvrdzujú, že slovenské firmy sú pri príprave daňového priznania dosť flexibilné“, hovoria autori.

Slovensko sa zbytočne pripravuje o mnoho miliónov eur, keď v minulosti na popud Slovenskej národnej strany zrušilo minimálnu daň pre právnické osoby. Štúdia medzinárodného tímu ekonómov ukázala, že firmy, ktoré predtým optimalizovali daňový základ až k nule, sa prispôsobili a po novom vykazovali taký zisk, aby sa ich daňová povinnosť rovnala zákonnému minimu.

To by znamenalo, že symbolická minimálna daň z príjmov neprináša pre firmy žiadnu reálnu zmenu, keďže aj tak majú vo zvyku s daňovým základom manipulovať. Inými slovami, pri podobnom type zmien ako minimálna daň bude mať štát viac príjmov, firmy budú v daňovej optimalizácii o niečo menej agresívne, ale na ich reálne fungovanie to nebude mať dosah. Na druhej strane sa aréna vyčistí od skutočne neefektívnych alebo mŕtvych firiem.

„Pre firmy, ktoré boli pred reformou pod hranicou minimálnej dane, sa znížila motivácia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Danko

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie