Denník N

Ceny plynu sú v Európe na maximách, ale pre Putina to už nie je dobrá správa

Vladimir Putin. Foto - AP
Vladimir Putin. Foto – AP
  • Plynu je v európskych zásobníkoch málo, počasie sa zhoršuje a problémy s jeho nedostatkom sú čoraz pravdepodobnejšie.
  • Putin vydal príkaz, aby ruský plyn mohla exportovať aj Rosnefť. Koniec monopolu Gazpromu je zrejme snahou vyhovieť európskym regulátorom, ktorí brzdia povolenie pre Nord Stream 2.
  • Zatiaľ čo plyn je v Európe každým dňom drahší, aspoň z trhu s ropou prichádzajú pre spotrebiteľov optimistickejšie správy. Začiatkom budúceho roka by jej mal byť prebytok. 

Autor je energetický analytik

Zásoby zemného plynu v európskych zásobníkoch, ktoré boli na konci jesene zaplnené na najnižšej úrovni za posledných desať rokov, sa zatiaľ míňajú rýchlejšie ako po minulé roky.

Dôvodom je hlavne chladnejšie počasie v novembri, ktoré v značnej časti Európy pretrváva aj v prvých decembrových dňoch, pričom podľa predpovede sa má v západnej a strednej Európe vrátane Slovenska v nasledujúcich dňoch ešte viac ochladiť.

Zásoby plynu v zásobníkoch Nafty (bez Pozagasu, kde sa skladuje plyn takmer výlučne určený pre iné trhy) tretí adventný týždeň klesajú k úrovni 18 miliónov MWh, čo je už o zhruba jeden milión menej ako v roku 2018, keď dosahovali pôvodné dlhoročné minimá.

Na rozdiel od vtedajšieho obdobia, keď boli nižšie zásoby na Slovensku výnimkou, sú aktuálne zásoby plynu oveľa nižšie v celej Európe. A ak bude pokračovať chladnejšie zimné počasie aj v nasledujúcich týždňoch a na začiatku nového roka, pesimistické predpovede o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie